Klockan 21:37 – Karin Alfredsson

Jag har läst Karin Alfredssons tredje roman om läkaren Ellen Elg.

I boken får man följa flera personer parallellt, dels Ellen Elg och hennes familj och dels en familj i Polen där den ena dottern är djupt kristen och den andra blir gravid. Brodern är en förvirrad tonåring som lockas av högerextremister till onda uppsåt och pappan är frånvarande. Det känns lite stereotypt men å andra sidan, vad vet jag egentligen om polska familjer? Vi får även följa en brevväxling mellan två svenska unga kvinnor på 60-talet och en stalker. Inte helt oväntat binds detta ihop på slutet vid klockslaget 21:37.

Karin Alfredsson kallar boken en dokumentärthriller. Dokumentärbeskrivningen kan jag köpa och visst är det är lite spännande att se hur det går på slutet men som thriller är jag inte särdeles imponerad. Det finns mängder av böcker som inte kategoriseras som en thriller men som ändå kan vara spännande och precis så är det med den här boken.

Ett stort plus till Ellen som karaktär och kvinnofrågor som abortfrågan, kvinnomisshandel,  och prostitution är viktiga frågor.

Kort sammanfattat. Det är en bok som berör om man tycker att kvinnofrågor är viktiga men som  thriller (även dokumentärtrhiller) är jag inte  övertygad.

Boken är ett recensionsexemplar från Damm Förlag

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.