Julklappstips: Twin Peaks

Jag har spenderat hösten med att se om hela Twin Peaks, från början till slut, för ungefär femtioelfte gången. Vilken serie! Den har över tjugo år på nacken men håller fortfarande måttet!

 

Handlingen

Serien börjar med att Laura Palmer hittas mördad, insvept i plast. FBI-agenten Dale Cooper skickas upp till Twin Peaks för att utreda mordet, som antas vara begånget av en seriemördare som Cooper leder en pågående utredning av.

 

Första säsongen

Första säsongen består endast av 8 avsnitt. Alla helt suveräna! En liten rolig anekdot om första säsongen är att pilotavsnittet finns i två versioner. Ett som var menat som ett pilotavsnitt för serien och ett som klipptes om till en långfilm (brukar även kallas den europeiska versionen). Producenterna var nämligen övertygade om att pilotavsnittet inte skulle leda till en serie. Planen var därför att få igen en del av inspelningskostnaden genom att sälja ”filmen” till andra marknader.

 

Andra säsongen

Andra säsongen består av 22 avsnitt, vilket tyvärr är några för många… De första avsnitten är väldigt bra och lika så de sista, men avsnitten i mitten känns tyvärr bara som utfyllnad.

 

Bland det bästa som gjorts för Tv

Trots några slöa avsnitt i mitten av säsong 2 är Twin Peaks en av de bästa Tv-serier jag sett. Stämningen de lyckas skapa i serien är så speciell att den sitter kvar hos dig som tittare långt efter du stängt av Tv:n.

Om du inte har sett serien så tycker jag definitivt att du borde investera i en DVD-box! Men jag måste då även komma med en liten varning. Serien slutar på ett sätt som många kan anse vara otillfredsställande… Personligen tycker jag dock slutet är perfekt! Undrar om jag inte ska se om den nu i vår också….

 

Twin Peaks – Definitive Gold Box Edition (Alla avsnitten) finns att köpa på bland annat CDON.COM… 

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.