Janusstenen – Elly Griffiths

Äntligen är uppföljaren till Griffiths debut ”Flickan under jorden” här!

Det var med stor lust som jag slog mig ner med Janusstenen för att läsa om huvudpersonen Ruth och hennes öde. Jag blev inte besviken, även om jag efter att ha läst min recension från förra året inser att de båda böckerna är minst sagt snarlika. I fiktionens värld har endast några månader förflutit och återigen får vi följa Ruth i hennes vardag. Hon bor ensligt ihop med katten Flint och arbetar på universitetet i Norfolk som chef för rättsarkeologen. Återigen blir hon inkopplad av polisen då de finner benrester i ruinerna av ett hus. Samtidigt som Ruth gör sitt bästa för att hjälpa polisen, och får en historieintresserad galning efter sig, tampas hon med privata bekymmer. Hon är gravid, och polischefen Nelson är far till barnet. Trots att Ruth är en ganska osäker människa med dålig självkänsla flockas männen runt henne och kvinnor ser upp till henne.

Jag kan verkligen rekommendera Elly Griffiths som en perfekt bok att ha med till stranden. Sedan debuten har Griffiths stilistiska förmåga utvecklats till något eget. Ett roligt inslag är att hon lägger in tankespår (med karaktärernas ärliga åsikter) i parenteser löpande i texten. En liten varning är dock på sin plats – du bör ha läst den första boken i serien innan du ger dig på denna, annars är det mycket av handlingen som verkar lösryckt och förvirrad.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare