Intervju med Jo A. Hiestand

Detta är en översatt och något förkortad intervju med Jo A. Hiestand. Hela intervjun går att läsa på engelska på TheCrimeHouse.com

Välkommen till Deckarhuset – TheCrimeHouse, Jo A. Hiestand!

Tack så mycket för att du vill prata med mig, Joachim!

 

Som vi har förstått det så är du en amerikansk författare, men du skriver böcker som utspelar sig i Storbritannien samtidigt som du har ett särskilt intresse för brittiska seder och traditioner… Du måste berätta vad som startade allt detta!

Ja, Jag är en amerikan som skriver brittiska deckare. Jag bor även i USA vilket ibland gör det svårt att göra min research. Min första serie, Taylor & Graham mysterierna, använder brittiska seder och traditioner som grundpelare för varje boks plot. Böckerna är tidsmässigt satt en månad ifrån varandra, så på så sätt går jag igenom ett helt år av olika seder och traditioner genom de mysterier som jag skapat runt dessa.

För exempel använde jag för decembers bok, ”Sainted Murder” en St. Nicholas festival; I januaris, ”On the Twelve nights of Christmas”, använde jag ett Twelve Night party som katalysator för brottet; i boken ”A Terrible Enemy”, så är mysteriet bundet till May Day Eve eller Beltande…. Osv. Jag gör djup research inför varje tradition jag använder mig av och sedan skapar jag karaktärerna som ska vara inblandade i dessa. Från karaktärerna skapar jag sedan min historia.

 

Du har skrivit många böcker, men många av oss skandinaviska läsare känner kanske inte till dina verk. Kan du välja ut en av dina deckare och berätta lite om den?

Visst! ”Swan Song” är den andra boken i serien McLaren Case Mysteries. Michael McLaren är en före detta polis som slutade sitt jobb på grund utav en orättvisa som drabbade en vän. Boken börjar ett år efter denna händelse. McLaren livnär sig på att reparera stenmurar i Derbyshire, England men det händer att han motvilligt gör undersökningar i kalla fall när folk runt omkring honom ber om hans hjälp. Han är dock inte en privatdetektiv, utan han snokar omkring som en privatperson och på sitt helt eget oortodoxa sätt. I Swan Song tittar han närmare på mordet på en musiker, som mördats året innan, efter ett framträdande på en medeltida festival vid Tutbury slott. Ett par dagar in i undersökningen bestämmer sig McLarens fästmö för att hjälpa till, vilket leder till att hon kidnappas. Mclaren måste nu både lösa det årsgamla mordet och rädda sin fästmö.

 

Hur ser en typisk skrivdag ut för dig?

Jag försöker skriva sju dagar i veckan. Om jag inte gör det så känns det som om jag slösar bort en dag. Under sommaren är jag uppe vid 5.30 och framför datorn vid 6. Under vintern, då det är kallt och mörkt, är jag lite trögare på att komma upp; klockan 7 är min vanliga starttid för att skriva under vintern. Jag arbetar sedan till sen eftermiddag, men jag tar korta raster under hela dagen då jag vanligtvis gör hushållsarbete eller springer korta ärenden. Jag kan inte sitta 8-10 timmar i sträck så dessa är bra pauser. Om jag fastnar i historien eller med en dialog, så tar jag en halvtimmes promenad eller så bakar jag muffins eller skurar köksgolvet! Det är otroligt vad fysisk aktivitet kan stimulera ens tankeprocesser. Jag brukar dricka varmt te och även ha svag musik på i bakgrunden när jag skriver. Fram emot middagstid är jag mentalt trött så kvällarna spenderar jag ofta med att titta på film, umgås med vänner eller så läser jag.

 

Arbetar du på något just nu? Kan du i så fall berätta lite om det?

Jag håller precis på att avsluta ett projekt och har precis påbörjat en ny roman. Projektet som jag håller på att avsluta är en faktabok ”Cider, Swords and Straw”. Dess kapitel är månader och för varje kapitel finns ett synopsis för Taylor & Graham boken som utspelar sig den månaden. Det finns även en mer detaljerad beskrivning av den sed eller tradition som använder i den månadens bok. Varje kapitel innehåller även två dussin recept som kan användas för att fira de olika traditionerna.

 

Romanen jag påbörjat är en Taylor & Graham bok som heter ”False Step”.

 

Jag såg att du skrivit en del av dina böcker tillsammans med en medförfattare. Vem är han? Och hur kommer det sig att ni skriver tillsammans?

Paul Hornung är polis och arbetar i St. Louis. Han har arbetat sig upp genom nästan alla positioner som finns inom poliskåren och är i dag sergeant. Så han har mycket erfarenheter och stor kunskap på området, vilket kommer väl till pass. Vi lärde känna varandra när jag åkte med honom på jobbet. Detta ledde till att vi blev vänner.

Under dessa färder ställe jag massor med frågor till honom och detta ledde i sin tur till att han började skriva små scener i mina böcker. T ex skrev han en realistisk scen där karaktärerna slogs. Detta är något som INTE porträtteras korrekt på teve förresten!

Jag frågade sedan om jag fick modellera en av mina karaktärer, Scott Coral, efter honom, vilket jag fick. Han började sedan skriva kapitel från denna karaktärs point of view. Vi fick väldigt bra feedback från detta samarbetet så vi har fortsatt.

I ”False Step” kommer vi nu att prova något nytt och annorlunda. Paul kommer utöver att skriva kapitlen med Scott Coral dessutom ha hand om en hel sidohistoria. Han har berättat vad denna kommer handla om i stora drag, men jag känner inte till alla detaljer. När han är färdig kommer jag att få denna och det blir sedan mitt jobb att pilla in den i huvudhandlingen. Vi har aldrig försökt oss på något sådant här, men jag är verkligen spänd av förväntan.

 

Stort tack till Jo som har tagit sig tid att svara på våra frågor!

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.