Intervju med Håkan Östlundh

Håkan Östlundh, trebarnspappa och författare debuterade som artonåring med ungdomsboken Vita ansikten. Under 80-talet och en bit in på 90-talet var han verksam som journalist, bland annat på Dagens Nyheter. Sedan sluten av 90-talet har Håkan arbetat som manusförfattare, och så skrev han sin första kriminalroman 2004. Släke. Hans senaste deckare heter Blot – kanske har du läst den eller sett den i hyllorna i bokhandlarna!

Hej Håkan!

Var befann du dig när du insåg att du skulle skriva en kriminalroman ?

På Gotland.

Du är inte den enda journalisten som skriver deckare, vad är det med er journalister och litterära mord egentligen?

Jag hör inte riktigt till journalisterna som växlat över till deckare. Jag hade skrivit min första bok redan innan jag började med journalistiken. Men det är givetvis en fördel att bemästra researcharbete och kunna skriva rappt och fängslande. Nackdelen är att det ibland blir mer fyrahundra sidor Expressenreportage än kriminalroman.

Läs mer…

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.