Intervju med deckarsamlaren Nisse Scherman

Hej och välkommen till Deckarhuset Nisse Scherman!

Hur kommer det sig att du började samla på svenska deckare?

Jag drabbades av några allvarliga sjukdomar i början av 1990-talet. Samtidigt vann jag Bo Lundins antologi Århundradets svenska deckare och fann att jag hade ungefär 300 av de listade titlarna i mina bokhyllor. Sjukdomen gjorde att jag var tvungen att hålla mig förhållandevis isolerad och jag behövde något att sysselsätta mig med. Jag började samla på svenska deckare. Till en början utan någon som helst målsättning, men så småningom växte samlingen allt mer. Nu saknar jag mindre än tjugo titlar av vad som utgivits. Såvitt jag vet är det bara Deckarbiblioteket i Eskilstuna som har fler än jag, och dessutom har jag några som de ännu saknar.

 

Hur många deckare har du i din samling i dag?

Det rör sig om c:a 3.500 böcker och dessutom har jag ungefär 500 svenska deckarmagasin, som jag egentligen inte samlar på.

  

Vad säger din fru om din hobby?!

Till en början var hon nog lite skeptisk, jag är nämligen en samlare på film och musik också. Det kräver ju trots allt lite utrymme. Men barnen är vuxna nu och har flyttat ut, och vips – in flyttade mina samlingar. Hustrun har förresten ändrat synpunkt numera. Hon till och med skryter lite med mina samlingar. Min man har minsann…..

  

Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor och för att vi fick visa upp din imponerande deckarsamling! Nisse har även en väldigt intressant blogg som du hittar här…

 

Klicka nedan för att se fler bilder från deckarsamlingen 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.