Intervju med David S. Brody

This interview is also available in English…

Vi hälsar den amerikanska författaren David S. Brody välkommen till Deckarhuset. David har skrivit fyra romaner och jobbar just nu på sin femte.

Trodde du på legenden om Westford riddaren innan du skrev Cabal of the Westford Knight? Om inte, tror du på den nu?

Jag har alltid tyckt att tiden mellan vikingarnas utforskning av Nordamerika I början av 1000-talet och Columbus resa 1492 var oförklarligt lång. Varför skulle inte andra européer ha fortsatt i vikingarnas fotspår? Därför tycker jag att det är fullt möjligt att äventyrare från Skottland kan ha korsat norra Atlanten 1398 så som legenden om Westford riddaren berättar.

.

Kan du beskriva en typisk arbetsdag?

På morgonen börjar jag med att skriva om och redigera vad jag skrev dagen innan. Jag brukar vara mest kreativ och produktiv på kvällen och ibland stannar jag uppe sent om allt flyter på. Jag har dock en regel: när jag håller på och skriver en bok, skriver och redigerar jag varje dag, utan undantag, om det så bara är i 15 minuter. På det sättet förebygger jag skrivblockering.

.

Hur lång tid tar det att slutföra en roman och hur mycket av den tiden är research och hur mycket är skrivtid?

För mig tar det ungefär nio månader från första kapitlet till slutet. Jag gör vanligtvis research i några månader innan jag börjar skriva och sedan fortsätter jag självklart att göra research medan jag skriver allt eftersom handlingen utvecklas. Så det tar ungefär ett år totalt, plus ytterligare några månader för redigering.

.

Hur väljer nu namnen till dina karaktärer?

Ibland har namnen en dold mening men vanligtvis försöker jag välja namn som är lätta för läsaren att komma ihåg och som också är lätta att hålla isär. Jag kommer ihåg att jag läste Dostoyevsky på universitetet och att jag inte kunde hålla isär karaktärerna för att namnen var så långa och komplicerade.

.

Använder du någonsin riktiga människor i dina böcker?

Oftast inte. Nån gång ibland tar jag med en riktig person, som jag gjorde med forskaren Scott Walter i Cabal of the Westford Knight.

.

Hur firade du att din första bok blev utgiven?

Av en händelse befann jag mig i en skidstuga i New Hampshire i nordöstra USA med några av mina kompisar för att fira millennieskiftet.

.

Vilken av dina böcker skulle bli den bästa filmen?

Jag tror Cabal of the Westford Knight eftersom platserna och artefakterna I boken skulle göra sig bra på film. Det är också därför jag inkluderade foton i boken vilket man vanligtvis inte gör i romaner. Dessutom kan ju läsare som får se en bild på tornet i Newport inte undgå att se att dess arkitektur är annorlunda än andra byggnadsverk från kolonialtiden.

.

Vad jobbar du med just nu?

En fortsättning på “Cabal” där Cameron och Amanda dras in i nya äventyr som handlar om fler artefakter i Nordamerika.

.

Känner du till några av våra svenska deckarförfattare?

Nej, tyvärr.

.

Om du fick föreslå vem vi ska intervjua härnäst, vem skulle det vara och vilken fråga skulle du ställa till den personen?

Jag tyckte verkligen om “The Dakota Cipher” av William Dietrich. (Boken finns inte tillgänglig på svenska ännu och datum för utgivning är okänt.) Handlingen kretsar kring en norrman som hoppas hitta Tors hammare, som ska ha förts till America av tempelriddarna på 1300-talet. Det vore spännande att få reda på om det finns någon sanning bakom den legenden.

.

Tack så mycket och lycka till med nästa bok!