Idag hittade jag en bok…


…på ett säte på Pågatåget mellan Lund och Malmö!  Kan en boknörds vardag förgyllas på ett bättre sätt? Det var ett skrynkligt, ganska tummat exemplar av Unni Lindells Nattsystern. På norska. Som alla äkta bokmalar har jag alltid två böcker i handväskan. En deckare och någon fackbok i ett för mig ännu helt okänt ämne. Just denna morgon hade jag stått där på perrongen och läst sista sidan i deckaren Dolt under isen av Gisa Klönnes. Jag var lite sur på den och enda anledningen att jag inte slängde den i papperskorgen på perrongen var att den ingår i LånaOchLäs klubben och då skulle jag inte kunna byta in den mot en ny. Och vips ordnar slumpen saken. Tror ni jag blev lycklig! Först satt jag en stund och stirrade på den tomma platsen med boken på. Såg mig förstulet om. Ingen verkade intresserad. Min hand letade sig närmare och närmare boken och nappade till slut tag i den… Jag petade ner den försiktigt i min väska som vilken simpel tjuv som helst, och tog sedan med tydliga gester upp den igen ur väskan och slog upp första sidan.  På insidan av pärmen kunde jag läsa;

I am a  BookCrossingBook. I was bought on Gardemoen Airport on June 6th 2007 and left on the New York flight by Baard.

Kul!  Nu insåg jag att jag inte stulit en bok utan helt enkelt adopterat en! WOW ! Jag har läst om BookCrossing men aldrig vare sig lämnat eller hittat någon själv, eller ens hört talas om
någon som  gjort endera.
Det fanns flera noteringar i boken, och den har alltså, på norska, varit i NewYork där en flygvärdinna vid namn Line från Norge tagit hand om den och sedan lämnat den på ett hotell i Caracas där en tysk turist vid namn Andreas tog hand om den och gav till sin danska väninna Signe, som lämnat den på ett Öresundståg från Köpenhamn till Göteborg där Petter tagit den och lämnat på Hotell Europa, rum 223.  Karin från Lund som bodde där efter Petter tog den med till Lund och lämnade den nu på StenStensonStentåget till Malmö till MIG !

Mer information om BookCrossing…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.