I midnattens stillhet – Denise Mina

Två taffliga smågangsters springer in i en villa med stor kalabalik till följd. Efter att vapen avlossats, känslor väckts till liv och hotelser yttrats rycker de med sig familjefadern och kräver en stor summa pengar i lösen. Poliserna Morrow och Bannerman sätts på att finna den gamle mannen, innan det är för sent.

Vi får följa historien utifrån olika perspektiv: kidnapparnas, polisens, familjens och den kidnappade mannens.

Som jag tidigare nämnt har jag tyckt mycket bra om böckerna om Paddy Meehan. Jag är dock inte helt säker på vad jag tycker om den här historien. Om Mina är bra på något så är det att förmedla känslor, hon är helt orädd för att visa upp samhällets obehagliga baksida. Även i den här boken framträder hennes kärlek till detaljer och mörka personbeskrivningar. Familjens splittring, sorger, besvikelser och lojaliteter skildras på ett trovärdigt sätt. Mina gör det dock inte lätt för sina läsare. Stundtals funderade jag på om hon har skrivit under påverkan av någon mer eller mindre otillåten substans. Historien är ryckig, inte på grund av dåligt författarskap utan med syfte att skapa en viss stämning. Vi får följa huvudpersonernas tankar, vilket ibland leder till att man som läsare slängs in mitt i en fundering som inte har något samband med vad man läst en stund tidigare. Man anar t.ex. en stor sorg hos huvudkaraktären (polisen Alex Morrow), men varför – det får man inte reda på förrän i slutet. Eventuellt kan det finnas någon tidigare bok som skvallrar om karaktärernas bakgrund, men i så fall borde denna bok komma med en stor varningstext i stil med ”OBS, denna bok läses fristående på egen risk, kan väcka stor förvirring”.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare