Grannen

Mord eller självförsvar?

När man åker på semester är det vanligt att man ber någon (vän eller granne) att ta in posten och vattna blommorna. Man tror inte att man också ska behöva be vederbörande (som i det har fallet var en vän, inte granne tack och lov) att också kolla så den amerikanska polisens specialstyrka (SWAT team) inte förstörde något hemma hos oss i jakten på grannen (!) som skjutit en man till döds. Men det är precis vad som hände oss i sommar.

”Det hade man aldrig kunnat tro om honom.” Liknande meningar brukar höras i intervjuer med vänner/familj/grannar vid sådana här tillfällen och precis så kände jag. Ändå dog en man precis utanför vår ytterdörr.

Helt overkligt

Vi var väldigt tacksamma att vi var på semester i Sverige så vi slapp evakueras en hel natt då sökandet efter grannen fortfarande pågick. Vi kunde se vårt radhuskomplex på nyheterna och det kändes som en film, vilket nog var lika bra det.

oland

Vår utsikt under semestern (så tacksam att vi var på semester just då)

Många frågor

Jag ställde mig en del ganska triviala frågor. Skulle var dörrmatta tas som bevismaterial, skulle det finnas blodspår, skulle hans rumskompisar fortfarande bo kvar, och vem skulle ta hand om hans hund?

En vecka senare då vi kom hem låg dörrmattan kvar, det fanns inga blodspår (men ett väl tilltaget minnesmärke på trottoaren), rumskompisarna hade flyttat ut (grannens mamma hade flyttat in temporärt medan försäljningen av huset pågick) och hunden var inte grannens utan tillhörde rumskompisen.

Men ännu större frågor fanns kvar. Vad hände egentligen? Och varför? Och vad kommer hända nu? Det enda jag vet med säkerhet är att min motvilja mot USAs frikostiga vapenlagar kvarstår.