Frågor och svar om ljudböcker

Oj, fått hela 3 e-post med frågor om ljudböcker sedan i julas 🙂 Jag är långt ifrån en expert på området men tänkte svara på frågorna jag fått här på sajten också.

 

1) Jag tänker ge min tonårsson en ljudbok i julklapp. Jag hade först tänkt ge honom en bok på CD men kom sedan på att han inte ens har en CDspelare. Kan du rekommendera något?

 

Det här är svårt. Format när det kommer till ljudböcker är en djungel! (Jag har skrivit om detta tidigare här…) Problemet är att det inte finns någon riktigt standard. Många e-handlare i Sverige har därför börjat sälja ljudböcker i mp3-format (med ett vattenmärke som talar om vem som köpt den, men tack och lov utan något inbyggd skydd (DRM) som begränsar hur du kan lyssna på den) Fördelen är att de kan spelas på i stort sätt alla spelare/smarta mobiler och datorer som finns, nackdelen är dessvärre att en bok ofta är uppdelad som flera filer och att ljudboksspecifika funktioner ofta inte fungerar i din spelare (så som bokmärken och snabbare/långsammare hastighet).

 

Själv har jag helt slutat med att köpa ljudböcker utan har istället börjat använda mig av en streamingtjänst. Där betalar du en abonnemangsavgift varje månad och beroende på abonnemang får du tillgång till allt ifrån 1 upp till oändligt många ljudböcker i månaden.

Finns flera olika, själv föredrar jag Storytel (men det är en smaksak). För att kunna lyssna på böckerna när du är på språng behöver du en smart mobiltelefon som kan ladda ned streamingtjänstens app (Jag använder min iPhone).

 

Jag hade rekommenderat dig att ge bort en månadsabonnemang på en streamingtjänst istället för att köpa en bok.

 

 

2) Ni tipsade om en streamingtjänst för ljudböcker (namnet på företaget utbytt mot en streamingtjänst för ljudböcker) i dag. Jag har länge varit intresserad av att prova på dom men jag undrar hur många böcker man hinner lyssna på under en månad.

 

Hej, oj vilken fråga. Beror väl på hur/när du lyssnar på ljudböcker och hur långa de är. Själv lyssnar jag endast när jag lämnar hemmet (spelar ingen roll vart jag ska, även om jag bara ska till kiosken på hörnet för att handla mjölk så lyssnar jag ett par minuter) och när jag städar eller lagar mat (jag lagar alltid middagen och jag tycker verkligen det är SJUKT tråkigt att laga mat, men med en bok i öronen är det helt ok).

 

De flesta ljudböcker (i alla fall de jag lyssnar på) är någonstans mellan 10-20 timmar långa och jag lyssnar nästan alltid med 1,5 gånger hastigheten.

 

Jag brukar normalt hinna med 3-4 ljudböcker i månaden.

 

 

3) Jag lyssnar på väldigt mycket ljudböcker i min Iphone, den har några år på nacken nu, den är så där lite bullig med plast på baksidan. Du skrev på Deckarhuset att du brukade höja hastigheten när du lyssnade på ljudböcker på din Iphone. Det låter väldigt trevligt men hur gör man? Jag har försökt hitta inställningen men inte lyckats, kan det vara så att min telefon är för gammal?

 

Hej! Nej, din telefon är inte för gammal. Den funktionen är dock inte alltid tillgänglig. Det beror på i vilken app du lyssnar på böckerna i och även i vilket format de är i.

Om du använder en streamingtjänst (vilket jag fick uppfattningen att du inte gör) så finns inställningen i direkt i den appen. Om man som jag använder Storytel verkar det dock endast vara möjligt att höja hastigheten om man lägger den aktuella boken i flightmode (hela boken laddas då temporärt ned till din telefon).

 

Jag gissar dock att du lyssnar på ljudböckerna i iPhones egna iPod app. I den kan du bara höja hastigheten om ljudboken är i Apples egna ljudboksformat (det funkar alltså inte om den är i t.ex. mp3 som är väldigt vanligt förekommande i Sverige). Du kan läsa mer om detta här (läs även kommentarerna för där lade jag in en länk till hur man kan konvertera en bok till Apples format)

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.