Ett Zoo-mysterium

Under påsken har jag läst en deckare som heter Did not survive av en amerikansk författare som heter Ann Littlewood. Det här är den andra boken i en serie om Zooskötaren Iris Oakley.

Handling

Iris arbetar på Finley Memorial Zoo nära Vancouver. Hon är gravid, utan make (han dog i första boken) och har blivit degraderad från att sköta rov-kattdjuren till att sköta fåglarna eftersom gravida kvinnor inte får ta hand om rovdjur.  På väg till fåglarna en tidig morgon hör Iris en dag elefanterna trumpeta. I Elefanthuset hittar hon sin chef blodig på marken. Från början skyller man på elefanten men när andra mystiska händelser sker på zoot börjar Iris fatta misstankar….

Något för djurälskare

Jag ska inte säga  att man måste gilla djur för att tycka om boken men det är helt klart en fördel. Ann Littlewood har själv arbetat på ett zoo och man får en gedigen inblick i hur det är att arbeta på ett zoo. Vi får veta mest om elefanter, kattdjur och fåglar. Det som jag gillade angående djuren är att Ann vågar ta upp frågan om huruvida det är bra för djuren att leva i Zoo. Det enkla svaret är givetvis att djur ska få gå fria i naturen men så enkelt är det inte alltid.

Karaktärer

Jag gillar Iris hon är tuff men inte helt dumdristig. Smart men inte superwomen och hon känns mänsklig. Jag får lite känslan av en vuxen Kitty. De övriga karaktärerna är något av stereotyper vilket är lite tråkigt.

Lättsam bok

Det här är en bok som är lättsam att läsa och passar den som är gärna slipper mycket blod och våld. Fungerar utmärkt på balkongen eller i solstolen och, som jag sa tidigare, det skadar inte om man gillar djur… Boken är inte översatt till svenska men finns tillgänglig på stora sajter som amazon.com osv.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.