En VARG, när hunden själv får välja…

Det som vilar på botten

av Varg Gyllander

 

Nu ska vi se!

Det är hög tid för tredje boken om Ulf Holtz och Pia Levin. Kriminalteknikerna som med stor fascinationen löser brott med tekniska hjälpmedel. CSI och NCIS känns rakt igenom boken. Det är näst intill så att det förefaller vara enbart teknikerna som löser fallen.

 

Radarparet Holtz och Levin har vi mött två gånger tidigare, först i Somliga Linor Brister och sedan i uppföljaren Bara betydelsefulla dör. Karaktärbeskrivningarna har helt klart tagit sig. I debutromanen kändes de ganska tamt beskrivna, medan alla tekniska små, små detaljer i teknisk bevisning och miljöer helt tog överhanden.

 

I denna tredje bok är det tvärt om. Miljöerna är lite stereotypt beskrivna, det är lagom tekniskt för att inte jag som lekman ska haka upp mig i storyn, och karaktärerna har fått färg på kinderna!

 

Då och då har jag svårt att känna om det är brottet eller kanske främst kriminalteknikernas liv som är basen i romanen. Det gör ingenting. Jag till och med gillar det!

 

Största delen av historien är förlagd till ett kryssningsfartyg. M/S Vega har svårt att göra sig synlig på resenärernas radar. På Östersjön är konkurrensen stenhårt. Rederiet försöker en sista gång, de kommer på den ljusa idén att anlägga en djungel på fartyget. I denna konstgjorda, för att inte säga konstiga, miljö, hittas liket av en man. Holtz flyttar helt mot reglementet in i kaptens hytt för att undersöka brottsplatsen.

 

Levin jobbar på egen hand. Hon har fått en familjetragedi med tre döda på halsen. Hon biter sig fast, ger inte upp och hittar en skrämmande sanning bakom eländet som ”bara” ser ut som ännu ett massjälvmord.

 

Att Varg Gyllander kan sina saker har stått klart redan från debutromanen. Jag som var mycket kritisk mot den, måste säga att han i bok nummer två och ännu mer i denna rykande färska bok nummer tre finslipat sin skrivteknik.

 

Vargs historia drar in mig i sin värld. Precis lagom mycket. Han har hittat ett sätt att tala till mig. Orden ramlar på, mening efter mening, sida efter sida. Och jag märker det inte ens…

 

Me like !  (och lille vovven Tito också…)

 

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.