En bok – Lyckohjulet

Välkommen tillbaka till Deckarhuset Ramona Fransson! Du var ju en av de första som ställde upp på att intervjuas av deckarhuset  (Läs intervjun här…), så det är extra kul att få chansen att prata lite med dig igen. Denna gång ska det dock endast handla om din senaste bok – Lyckohjulet (Läs Deckarhusets recension här…)

Lyckohjulet är din fjärde fristående deckare. Kan du lite kort berätta vad den handlar om för dem som inte har läst den.

Att det inte spelar någon roll om vem du är, vilka föräldrar du har, även de bästa förutsättningarna kan göra dig till brottsling. Familjerna Caling och Hildeng är sammanflätade och tror sig ha ett bra liv med sina barn och barnbarn, men enbart genom att ett av barnbarnen hamnade snett, krackelerade bilden av den leende och lyckliga fasaden. Gängen som driver en slags shop-around-the-clock, ger inte bort tillfällen som genererar pengar och priset för att du ska få en livskick blir för det mesta mycket högre än vad du trodde. Sedan gillar jag hämnd i olika former, vilket finns i alla mina deckare.

Hur skulle du själv beskriva ditt sätt att skriva? (det vill säga den stil ditt skrivande har)

Jag har läst tusentals böcker och kom på mig själv med att bläddra förbi tjugo till trettio sidor i alltför många böcker, skulle vilja kalla det bokfylla, med alltför långa haranger om interiör och exteriör, som inte tillförde handlingen ett smack. Jag ville ha handling och det skulle flyta enkelt. Svåra och krångliga ord där jag var tvungen att slå upp förklaringar i svenska akademins ordbok är något jag vill undvika.

Varifrån kommer inspirationen till Greger Thulin?

Faktiskt från min man och även den riktige poliskommissarien Lars Ohlin som arbetar på våldsroteln i Göteborg och som läser mina manus för att checka av fakta. Plus lite egenskaper som jag hittar på och gillar hos en man.

Du skildrar en karaktär som är besatt av speldjävulen väldigt bra, hur gjorde du research för detta?

Jag har bevistat svarta spelklubbar i min ungdom och sett baksidan av myntet. Speldjävulen har inte ändrat skepnad bara bytt ut spelapparaterna.

Kommer vi få se något mer utav familjerna Caling och Hildeng i kommande böcker?

Vet jag faktiskt inte. Jag undviker alltid ordet ”aldrig”.

Och så en fråga som jag inte tror komma gynna någon förut mig själv, men jag är väldigt nyfiken på replik som finns långt ned på sidan 306 (sjunde och åttonde raden räknat nerifrån) Har den meningen möjligtvis någon gömd betydelse?

Ja, det har den och det är roligt att du kom på det. Du är den förste hittills som lurat ut det.

Och tillsist, har du börjat smida på deckare nummer 5 ännu….

Jajamensan! Den kommer att handla om författare, förlagsbranschen och journalisters lögner och vad det kan leda till.

Detta inlägg är publicerat under En bok av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.