Egyptiska specialiteter

Egypterna älskar god mat och dryck!

Den rätta känslan är väldigt viktig och äter man på gammaldags vis sitter man direkt på golvet och äter ifrån ett gemensamt fat. Man delar givetvis på allt.

Nationalrätten är fuul. Det är en bönröra på mosade små bönorna som legat i vatten och kokat länge. Man häller på lite limejuice och olivolja – voilá!

Bönor i alla former och former, kikärter och linser äter man alltid. Hummus är dock egyptiernas favorit nummer ett. Den är gjord av kikärtor och smaksatt med vitlök, spiskummin och chili.

Har du varit på någon arabisk restaurang har du säkert smakat det. Om inte har du chansen att göra din egen nu!

Vad ingår i receptet?

1 burk kikärtor

spad från kikärtsburken, ca 0,5 dl

1 klyfta vitlök

1 tsk mald spiskummin

1 msk citronsaft (gärna färskpressad, men flaskkoncentratet duger också)

1 krm av vardera salt & peppar (smaka av)

En liten skvätt olivolja

Hur gör jag?

Låt kikärterna rinna av, men spara spadet.

Lägg kikärtorna, vitlöken, citronsaften, kummin, salt och peppar i en mixer och kör till det blir en jämn röra.

Rör ner kikärtsspadet lite i taget, totalt kanske 0,5 dl, till dess du tycker konsistensen blir bra. (Tänk lite lös chipsdippa…)

Ät hummusen som pålägg, eller fyllning när du har tacos. Kanske chipsdipp? Ungarna gillar det och kikärtor är nyttigt !

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.