Det hänger en ängel ensam i skogen

 

Samuel Bjørk

Är en pseudonym för en norsk författare och musiker som heter Frode Sander Øien. Boken har blivit en stor framgång i Norge och är såld till flera andra länder.

Mia och Holger

Boken har två huvudpersoner. Mordutredaren Mia Krüger, med drag av Lisbeth Salander, och Kriminalkommissarien Holger Munch som är en rätt klassisk ensam medelålders poliskommissarie. När ett spektakulärt mord sker på en liten flicka beger sig Holger till en ö långt ut i skärgården för att försöka övertala sin f.d. kollega Mia att återvända till polisen. Både Holger och Mia tampas med egna demoner. Mia med sin tvillingssysters död och konsekvenserna av detta. och Holger med ensamhet och halvdåliga relation till sitt barn och barnbarn. 

Bra hantverk men inget revolutionerande

Så skulle man kunna sammanfatta den här boken. Boken är spännande, har två intressanta huvudkaraktärer, obehagliga mordfall och lagom trassliga trådar som ska redas ut, så väl i utredningen som på det privata planet. Men, jag hade gärna önskat lite mer unikt norskt eller mer unikt överlag.

Formad av den Skandinaviska modellen?

Det som slog mig var att det kändes som om den hade kunnat utspelas var som helst i Skandinavien. Skärgård, lite skog,  huvudpersoner med personliga problem, kopplingar till det förflutna, ett polisteam i ryggen och så klart,  lite samhällskritik. Som formad av en skandinavisk modell som har gått hem utomlands i flera år nu.  Inte så konstigt då att boken har sålts till över 20 länder.

Kommentering avstängd