Det fördolda av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Roger, en sextonårig pojke, försvinner i Västerås. Sökandet kommer av olika skäl inte i gång förrän ett par dagar senare och pojken hittas då mördad. Rikskrim blir snart inkopplad och tar över utredningen.

Psykologen Sebastian Bergman, specialist på profilering, befinner sig i Västerås av personliga skäl. Han är bekant med utredningsledaren sedan gammalt och lyckas efter viss övertalning få hjälpa till med utredningen. Till en början är motivet enbart personligt men han blir allt mer engagerad i fallet.

Huvudpersonen

Sebastian är den där typen som man stör sig på men som man ändå inte kan låta bli att fascineras över då han har en otrolig insikt i människans psyke. Kvinnor slänger sig om halsen på honom och han avverkar dem känslokallt på löpande band och trots att han är medveten om sitt sexmissbruk kan han inte låta bli.

Deckardebut

”Det fördolda” är den första deckaren med Sebastian Bergman i huvudrollen. En lysande deckardebut! Jag trodde att jag hade en aning om hur saker och ting låg till, men oj vad fel jag hade. Till skillnad från andra böcker som ibland slutar lite snopet fortsatte den här till min förtjusning ett par sidor till. Jag vill definitivt läsa nästa del så fort som möjligt, men jag får snällt vänta till slutet av augusti då nästa bok i serien, ”Lärjungen”, kommer ut. Jag gillar dessutom att boken varken har en kursiv mördare eller en parallell historisk berättelse. Trevligt som omväxling!

TV Serie

Tydligen gick boken som miniserie på SVT i slutet av förra året. Någon som såg den? Vad tyckte ni i så fall om den?