Deckare med inslag av mysticism

En död ängel

…. är uppföljaren till Nefilim som släpptes för två år sedan. Jag tycke den var riktigt bra och har väntat på den här boken länge. Huvudpersonen i böckerna är den unga miljöaktivisten Nova Barakel som har likheter med Lisbeth Salander men som ändå är en helt egen karaktär. Bakgrunden får ni läsa själva i Nefilim. Enligt författaren kommer det ett par böcker till i serien.

Åsa Schwarz

Arbetar som IT-säkerhetskonsult samtidigt som hon skriver böcker. Det märks att Åsa är mycket noga med research-arbetet vilket hon också påpekade i en intervju jag gjorde med henne förra året.

Handling

I början befinner sig Nova på berget Ararat i Armenien på gränsen till Turkiet. Tillsammans med sin vän Arvid deltar hon i ett Greenpeace-projekt där man ska bygga en ny Noaks Ark (man tror att arken strandade där) som ska symbolisera en ny syndaflod efter alla miljöförstörelser och väcka opinion. På plats träffar hon den karismatiska men mystiska Benjamin  och blir helt och komplett förälskad men resan slutar i en katastrof och Nova vaknar upp på ett sjukhus i Stockholm. Vad hände egentligen? och var är Benjamin? Samtidigt så rymmer (Peter Dagon, han som dödade Novas mamma i Nefilim) och nu är han ute efter Nova…. Polisen Amanda är inte till så stor hjälp eftersom hon är höggravid och när en vän till Nova mördas vet hon inte vad hon ska tro. Röran för Nova är total men vi läsare vet mer och sitter och hoppas på att Nova ska koppla 2 +2. Precis så tycker jag att en thriller ska vara.

Intryck

I recensionen av Nefilim så skrev jag att det boken har alla kriterier för en internationell bestseller. Glädjande nog så har boken sålts till flera länder utomlands och verkar gå mycket bra. Jag är förvånad över att svenskarna inte har fått upp ögonen för Åsa Schwarz än men det kanske kommer med den här boken. Boken känns modern och är spännande. Miljöförstöring är ett superviktigt ämne och övernaturliga inslag är väldigt hett i bokbranschen just nu. 

Förbättringar 

I förra boken hade jag en del invändningar mot den tuffa polisen Amanda och ifrågasatte hennes existens. I den här boken så känns hon mer befogad även om hon har en helt annan roll än i förra boken. Jag blev också  väldigt irriterad på hur naiv Nova var angående Benjamin men så insåg jag att det nog beror på att jag inte är 20 år längre för tänker jag tillbaka på hur man är i den åldern så beter hon sig inte så konstigt…

Jag gillar den här boken och serien för att:

 • Den tar upp ett viktigt ämne och boken får mig att fundera på hur vi behandlar miljön

 • Den känns modern

 • Det är en page-turner

 • Nova är en fantastisk karaktär (hon finns dessutom på Facebook)

 • Jag gillar de övernaturliga inslagen.

 • Trots de övernaturliga inslagen finns det en känsla av realism i boken vilket gör boken mer övertygande.

1 Kommentar

 1. Den ligger på min att läsa lista! Men det finns nog minst 10 böcker som måste läsas innan #i-lands_problem

  Anmäl!

  15 augusti 2011 18:44

  Joachim

  Joachim