Buthler & Öhrlund

Buthler & Öhrlund belägrar deckarhuset: Buthler & Öhrlund är en svenskt-dansk författarduo som tillsammans har skrivit 7 hårdkokta thrillerdeckare. Den första boken Mord.net kom 2007 och i höst kommer deras senast bok Återvändaren. Läs Mis recension av Jordens väktare här…

 

Vem älskar en psykopat?

Vi har hittills släppt sex titlar, den sjunde kommer nu i september. Titeln är ”Återvändaren” och handlar, ännu en gång, om den verkligt känslokalle Christopher Silfverbielke. Denne psykopat betraktar andra människor med samma medkänsla som vi andra visar en badboll. Trots att vi har försökt att ta upp ämnen som homofobi, rättsosäkerheten på Internet, hotet mot vår miljö och andra, enligt oss, viktiga ämnen,så är det nästan alltid Silfverbielke som väcker de starka känslorna hos våra läsare.

 

Detta är fascinerande och får oss att undra vad det är hos just denna vidriga människa som läsarna reagerar på? Trots allt så vimlar böcker, inte minst våra egna, av diverse karaktärer som det är mycket svårt att tycka om. Vi betraktar inte Silfverbielke som ond, han är ”bara” totalt likgiltig inför andra människors behov och önskningar. Han har alltså ingen önskan eller behov att orsaka andra lidande, utom när de kommer i vägen för hans möjligheter att få sin egen vilja igenom. Därför har han också ett kontrollbehov som gränsar till det paranoida.

 

Vi kan bortse från den lilla, men mycket oroande, grupp som ser Silfverbielke som en hjälte och förebild. Men vad är det hos läsarna som vill ha mera av detta gränslösa sätt att förhålla sig till mänskligheten? Visst har han egenskaper som han delar med många framgångsrika människor. Han är snygg, tjänar bra/är rik, klär sig väl, talar vårdat och ser ned på svaghet i alla former. Är det så vi vill vara i dagens samhälle? Är det viktigare att vara framgångsrik än att vara mänsklig?

 

Som ni ser väcker vår karaktär en massa frågor, även hos oss själva 🙂

 

Om du har funderingar kring vad som gör Sillfverbielke så ”populär”, häng gärna med på Facebook och låt oss veta.

 

Vi önskar en trevlig sommar fram till september, när vi åter släpper psykopaten lös bland er läsare!

 

Butler  & Öhrlund