Bond: James Bond & 007 museet

I Nybro utanför Kalmar ligger världens enda permanenta 007-museum, Vi på Deckarhuset har ringt upp ägaren för att få lite mer information.

 

Hello it’s Mr Bond

”Hello it’s Mr Bond”, blir svaret när telefonsamtalet kopplas upp. Man skulle kunna tro att det var en gimmick men det är det inte. Ägaren till museet heter faktiskt Bond, James Bond (ja, eller mer exakt Gunnar Bond James Schäfer)

”Jag hade nästan glömt bort att jag hade ansökt om namnbytet när jag fick ett telefonsamtal från skatteverket om att det hade gått igenom.”, säger James Bond förtjust. ”Handläggaren som lät lite som en snorkig skolfröken var dock noga med att påpeka att om jag nu skulle ångra mig så var jag tvungen att ta kontakt med PRV (patent och registreringsverket) men det har jag inte gjort.”

James berättar att de flesta i hans bekantskapskrets har tagit till sig hans nya namn, ”men en hel del vänner kallar mig även Double O Seven!”

 

Varför 007

Så hur kommer det sig att man startar en James Bond samling som tillslut blir så stor att man kan öppna ett museum? En del av svaret går kanske att hitta i vår svenske Bonds barndom, hans pappa försvann när han var barn och James Bond och Ian Fleming fick på sätt och visa fylla tomrummet. James har även skrivit en självbiografisk bok om detta ”James Bond – en fadersgestalt” (Boken finns på Kapitel1)

 

007-Museet startade 2002 men har med åren växt och upptar i dag 700 kvm av en industrifastighet som även huserar en reservdelsfirma som ägs av Bond. Museet är uppbyggt av många små rum och en del av dem är inreda så att de, enligt Bond själv, ger en känslan av att kliva in i en Bondfilm.

Några av godbitarna som finns på museet är bland mycket annat en 1:1 docka av Sean Connery, den allra första James Bond boken – i first edition, BMW Z3:an original från Goldeneye, BMW 1200 C från Tomorrow Never Dies samt guldtackor från Goldfinger.

 

Myterna om svenske Bond

Vår svenske James Bond har även gett upphov till en rad myter på nätet. Ett av dem är att han hade en cameo i Casino Royale. ”Nej, det stämmer inte. Men jag blev inbjuden till deras filmstudio, få se, det måste ha varit runt 2004. Då pratades det lite om en cameo. Men det blev aldrig något. Men visst är det kul att folk kommer fram och säger att de såg mig i filmen! Då brukar jag bara svara vad roligt!”

 

Så ”några snabba”: 

Favorit Bond

Pierce Brosnan

 

Favorit Skurk

Hajen

 

Vad tror du om Skyfall?

Jag gillar det 90 sekunder långa klippet av Bondlåten som sjungs av Adele. Om låten är en försmak av filmen kan det bli riktigt bra!

 

 

Fakta

Museet har öppet

Vardagar mellan 10-17 (stängt för Lunch 13-14)

Lördagar 10-14

(det finns även möjlighet att i förväg boka andra tider)

 

Museet har ca 4000-5000 besökare per år.

 

Mer information finns på

http://www.007museum.com

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.