Bond: GoldenEye

GoldenEye är kanske inte den bästa Bond-filmen, men den har ändå en speciell plats överst på min lista för den fick mig och många andra i min generation att upptäcka James Bond karaktären. Det var 6 år mellan Timothy Daltons Tid för hämnd (License To Kill), så när Bond förnyades med Pierce Brosnan i rollen var jag i precis rätt ålder (tonåring) för att riktigt uppskatta Bond filmerna. GoldenEye var den perfekta filmen för att få mig fast. Den innehåller alla klassiska Bond drag (häftiga stunt-scener, Bondbrudar, action, etc.). Jag kommer fortfarande ihåg hur jag imponerades av inledningsscenen som börjar med ett bungee jump från en damm, och som slutar med ett base jump utan fallskärm till ett tomt flygplan, som Bond måste få kontroll över för att kunna fly. Den följde också Bond traditionen med en svensk bondbrud, Izabella Scorupco, även om hon spelade en ryska, och det hade också en annan minnesvärd bondbrud, skurken Famke Janssen, vars karriär fick fart efter att hon spelade Xenia Onatopp. Megaskurken Trevelyan spelades av Sean Bean och var en värdig motståndare–en före detta 00 agent som förrådde England och Bond.

“For England James?” frågar Trevelyan.

“No…For me!” svarar Bond när han släpper honom från en gigantisk parabolantenn. Klassiskt.

TV-Spel

Filmen är bra på egen hand, men det finns en bonus–den gav upphov till ett av de mest inflytelserika TV-spelen. GoldenEye ändrade hur folk ser på ” first person shooters”, och gjorde även TV-spel mer sociala. Jag kommer ihåg hur vi brukade träffas hemma hos någon kompis för att spela stora turneringar, och hur man kunde spela fyra åt gången i multi-player läget. I single-player läget kunde man återuppleva större delen av filmens intrig, rädda Natalia och slåss mot Xenia och Trevelyan. Efter att ha sett filmen och spelat TV-spelet, hyrde jag självklart resten av filmerna i serien. Och jag såg så klart alla nya filmer så fort de kom ut på bio.

Skyfall på bio i höst

Den nyare filmen Casino Royale med Daniel Craig förnyade serien igen och var mörkare än tidigare filmer, men efterföljaren, Quantum of Solace, var lite av en besvikelse. Om tittar på trailers för den kommande filmen Skyfall så ser det ut som Bond filmerna är på rätt spår igen. Man ser inte så mycket av honom i trailern, men jag tror att Oscarsvinnaren Javier Barden kommer att bli en lysande Bond skurk och jag ser fram emot att se filmen när den kommer ut på bio i höst.

 

John W. Arterberry

 

Det här inlägget har översatts från engelska.