Böcker med batterier: iPad, Kindle och smartphone

Min första e-bok läste jag för över 10 år sedan när jag bodde utomlands. Om jag minns rätt använde jag en liten handdator (det vill säga en ”smartphone” fast med monokrom skärm och extremt dålig upplösning och som det inte gick att ringa med)

Mycket har hänt sedan dess. För ganska precis två år sedan fick jag min första iPad (1:a generationen) och sedan dess har jag läst väldigt många e-böcker. Nu tänkte jag komma med mina åsikter om hur bra de ”mojänger” jag har passar för just detta ändamål. Det rör sig om en iPad 1, iPad med retina skärm, Kindle 4 och en iPhone 4S.

 

iPad 1

Den mojäng jag läst klart flest e-böcker på är iPad 1. Inte för att den är bäst utanför att det var den som fick mig att på allvar börja med digitala böcker. 

 

Fördelar

iPadens ”ekosystem” för e-böcker är nästan perfekt! Du kan handla böcker från nästan var som helst (Apples egna iBooks, Amazon, Adlibris, Bokus och många, många fler.) De flesta av de stora affärerna har en egen app för att läsa böckerna i. Många av affärerna säljer dock böcker som kan läsas av nästan alla e-boks appar (så man inte är bunden till deras egna app). Det som drar ned betyget för iPadens ekosystem något är att man sällan kan köpa böcker från affärerna direkt i deras egna appar (för då vill Apple ha en del av kakan). Istället tvingas man in på deras hemsidor och får göra köpet där och sedan får man ladda ned boken i appen via sitt konto… inget stort problem, men omständigare än det borde vara. 

Det går lätt att låna böcker till från våra svenska bibliotek till iPaden! Så nice! Men jag kan inte låta bli att undra hur länge detta kommer fortsätta att vara som i dag. Jag själv skulle nämligen aldrig köpa en svensk e-bok när det oftast är lättare, snabbare och dessutom gratis att låna den från biblioteket. 

 

Nackdelar

Skärmen, storleken och på sätt och viss priset. Skärmen är det största problemet, den är helt enkel inte optimal att läsa böcker på, man blir väldigt trött i ögonen om man läst länge. Det känns ungefär som att läsa text från en datorskärm fast man kan ligga bekvämt medan man läser.

iPaden storlek gör att man knappast kan lägga den i fickan, och den är inget man i första hand drar fram på ett fullsatt tåg.

Priset är också ett problem, i alla fall för mig, en pryl för ca 4000-5000 är inget jag drar med mig var som helst, speciellt när den är så stor att den blir lite otymplig att hålla reda på. Jag är helt enkelt för rädd om den för att dra med mig den om jag inte ”måste” ha den med. 

 

 

iPad med retina skärm

 

Fördelar

Samma som för iPad 1. Skärmen är MYCKET bättre på denna och jag läser faktiskt fortfarande helst från denna i sängen på kvällen då jag inte behöver ha en lampa tänd. 

 

Nackdelar

Storleken och priset är dock fortfarande ett problem.

 

 

Kindle

Jag provat många läsplattar med e-ink de senaste åren, men tyckt att det känts lite onödigt att köpa en själv när jag redan har en iPad (ja… eller snarare 3…). För ett par veckor sedan bestämde jag dock för att köpa en som en present till mig själv. Det hela är egentligen Mis fel. Hon bad mig nämligen om hjälp att hitta en läsplatta med e-ink till henne för ett tag sedan. Man kan väl säga att det gav lite blodad tand 😉

Varför just en Kindle?

Bra fråga, men jag valde en Kindle för att det var den plattan som kunde fylla just mina behov bäst. Jag ville ha en bra platta som inte var för dyr (jag betalde 700:- för min och då var det inkl fodralet). Jag ville ha den kopplad till en bokhandel med mycket engelska titlar då jag främst tänkte läsa sådana från plattan. Då kändes Kindle som bästa valet.

 

Fördelar

Plattan är liten och lätt, skärmen är VÄLDIGT trevlig att läsa på. Det är en helt annan känsla att läsa från en e-ink skärm än från en LCD-skärm. Man har tillgång till Amazons enorma utbud av böcker.

Jag läser faktiskt mycket hellre en bok på min Kindle än en vanlig pappersbok. Varför? Jo, för det är så mycket bekvämare. Den väger mindre, är lättare att hålla och så är det mycket enklare att bläddra!

 

Nackdelar

Det är krångligt att lägga över böcker som inte kommer från Amazon. Om jag vill läsa en svensk e-bok som jag redan har måste jag först troligtvis konvertera filen till Mobi-format (de flesta svenska böcker är i e-pub format). Det går ganska snabbt att göra detta så länge filen inte har något DRM (skydd). Man lägger helt enkelt in filen i ett program som t.ex. Calibre (som är gratis) och trycker på konvertera och sedan är det klart. Inte svårt, men omständigt. Sedan måste man mejla boken till sin speciella Kindle adress och efter ett par minuter finns den i din Kindle. (Boktok73 tipsade även om att det går att överföra böcker från Calibre till din Kindle via kabel om du kopplar ihop den med din dator)

Det går inte att låna böcker från en svensk bibliotek.

 

 

iPhone

Tror aldrig att jag läst en hel bok i min iPhone. Skärmen är helt enkelt för liten, det blir på tok för mycket bläddrande. Men om man blir insnöad någonstans och inte har något annat att läsa med sig så går det faktiskt. Men jag väljer nog heller att lyssna på en ljudbok i telefonen i stället.

 

Fördelar

Du har den troligtvis med dig!!! 

 

Nackdelar

Skärmen är väldigt liten.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.