Anno 1790

Peter Eggers i rollen som Johan Gustav Dåådh. Foto: Johan Lygrell (SVT)

Historisk kriminalserie

Jag älskar historiska kriminalromaner och serier så självklart satt jag bänkad igår framför TVn. SVT har storsatsat på en svensk kriminalserie som utspelar sig 1790 när den franska revolutionens vingslag sprider sig till ett Sverige som är trött på alla krig. 10 avsnitt som går måndagar kl. 21.00 på Kanal 1. Varje avsnitt sker ett nytt brott och nya stjärnskådespelare agerar i biroller

Karaktärer

Huvudkaraktär är fältmarsalk (krigsläkare) Johan Gustav Dåådh som precis är hemkommen från kriget tillsammans med soldaten Simon Freund. Dåådh är smart, intellektuellt snygg med lagom liberalt synsätt som givetvis värnar om sanning och rättvisa. Freund, som dränker sina sorger och skador från kriget med lite för mycket alkohol, är en trevlig prick som blir en form av assistent till Dåådh. Dåådh och Freund bor som gäster hos Polischefen Wahlstedt och hans ljuvliga fru Magdalena Wahlstedt. Paret har inte helt lika åsikter vilket ganska omedelbart. Jag skymtar också en möjlig kärlekshistoria mellan Dåådh och frun….

Avsnitt 1

En av Wahlsteds underchefer hos polisen mördas och den prostituerade han besökte kvällen han mördades blir genast misstänkt. Den mördade spelas av Thorsten Flinck som lyckas skapa en riktigt obehaglig karaktär som gott kunde få bli mördad.

Vackra Stockholmsvyer

Stockholm är vackert, det erkänner jag trots att jag är från Göteborg… men här blir det nästan sagolikt. Med smala vinklar och säkerligen en del bearbetning i redigeringsprogram så har man filmat gamla stans gränder med kullerster, häst och gamla gatulyktor utan att få med moderna reklamskyltar och gardiner. Varenda detalj har det lagts ned stor möda på för att få det så historiskt korrekt som möjligt. Därför blandas också de vackra vyerna med skitiga rännstenar och smuts för speciellt hygieniskt enligt moderna mått var det nog inte på den tiden…

Knackig start

De första 10 minuterna var jag lite skeptisk till skådespelarinsatserna som kändes lite styltigt men sen tog det sig. Polischefens fru var riktigt bra så även Thorsten Flinck som briljerade. Dåådh (spelad av Peter Eggers) började lite knackigt men växte, så även Freund som är en skön karaktär.

 

Jag tänker definitivt fortsätta följa serien!

 

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.