Agaton Sax

Agaton Sax och Byköpings gästabud

Jag blev verkligen lyrisk när jag fick tag på den här filmen! Agaton Sax väcker verkligen upp en himla massa roliga barndomsminnen. Jag kommer ihåg att den gick som serie under sommarloven i SVT för en massa år sedan och jag minns även att min absoluta favoritkaraktär då (som nu) var Tänkande August (redaktör Sax:s superdator).

Storyn i korthet:

I Byköpings gästabud anländer världens farligaste brottslingar till lilla Byköping i Sverige. De är efter minnet som finns lagrat i Tänkande August. Då den svenske polisen är mer orolig för övertidsarbete och mr Lispington från Skottland yard inte är vidare kompetent blir det upp till redaktör Sax att se till så att det inte lyckas.

Filmen är från 1976, alltså årtionden innan filmer som Shrek ens blev påtänkt, men redan denna film är kryddad med små skämt som troligtvis riktar sig till den lite äldre publiken. Min favorit är ett litet skämt om hur vi i Sverige ser på vår arbetstid (något som kanske har ändrat sig en del med åren).

Denna lilla light deckare för de lite yngre håller fortfarande måttet och skulle passa fint under granen i år!

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.