A Spark of Death

Historisk kriminalserie av Bernadette Pajer

För ett tag sen fick jag ett rec.ex från USA av en helt okänd författare (för mig)vid namn Bernadette Pajer. A Spark of Death är den första boken i en serie om Professor Bradshaw som lever i början på 1900-talet i den amerikanska staden Seattle och undervisar vid Washingtons universitet. Bernadette bor själv i Seattle och påbörjade för länge sedan en ingenjörsutbildning vilken hon fick användning i den här boken…

Handling

…tekniken spelar nämligen en viktig roll i den här boken. En dag hittar Professor Bradshaw sin kollega Ogletorph död i en Tesla-maskin som användes för att experimentera med elektricitet. Ganska snart inser man att det inte var en olycka och Professor Bradshaw som alla visste var en ovän till Oglethorpe blir huvudmisstänkt. Bradshaw gör allt för att rentvå sitt rykte och hitta mördaren vilket inte är så enkelt eftersom Oglethorpe hade många ovänner och var en otrevlig typ…

Karaktärer

Bradshaw är en änkeman som lever tillsammans med sin son och sin hushållerska i ett trevligt litet hus. Det finns även en inneboende som det talas mycket om men som i den här boken har rest till Alaska. Jag misstänker att den karaktären kommer att få en betydande roll i framtida böcker. Det är ett smart drag av författaren att nämna karaktären flera gånger eftersom man då blir ganska nyfiken på honom inför kommande böcker. I boken får vi reda på varför Bradshaw är änkeman och vi får stifta bekantskap med en ung kvinna som kanske? kommer att bli en tänkbar hustru till Bradshaw i framtiden.

Historiska kriminalromaner

Jag har på sistone läst ganska många historiska kriminalhistorier, faktiskt av en slump, men jag har insett att jag gillar genren. Den här står sig rätt bra även om det var lite för mycket teknik för min smak (Jag är ju trots allt humanist!) jag kan inte påstå att jag förstod allt det tekniska och det drar ju ned betyget för min del. Karaktärerna och stilen passade mig däremot utmärkt.

Här är några recensioner av historiska kriminalromaner:

Strömkarlen – Limme & Palmqvist

Döden i Montmarte – Claude Izner

Mysteriet på Père-Lachaise  – Claude Izner

Nattvandraren – Andrew Taylor

Murdoch Mysteries

När jag läste boken kunde jag inte låta bli att tänka på den aktuella serien Murdoch Mysteries som går på Kanal 9 söndagar. Den utspelar sig också i början på 1900-talet men i Kanada. Huvudpersonen (kommissarie Murdoch) använder sig av ”ny” teknik och i ett avsnitt så talade man till och med om Nikolas Tesla som är uppfinnaren till den maskin som användes för att mörda Oglethorpe. Rekommenderas!

Omdöme

Det här är en bra historisk kriminalroman med lite för mycket tekniksnack (smaksak). Bernadette Pajer har lyckats bra med karaktärerna, miljöerna och stämningen och har bäddat väl för framtida Bradshaw-deckare.

 

Boken är inte översatt till svenska.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.