Välja bok

 

För det mesta vet jag redan vad jag vill läsa, men ibland letar jag efter en bok och då är det de här sakerna som väger tyngst för mig:

 

1. Genre – Jag läser nästan bara deckare/thrillers (jag läste 89% deckare/thrillers förra året), såvida inte någon rekommenderat en specifik bok eller den har fångat mitt intresse på något annat sätt.

2. Författare – När jag hittat en författare jag tycker om så brukar jag läsa alla hennes/hans böcker. Är en författare redan en favorit får man vänta tilla nya kommer ut, men ibland hittar man en ny favorit som redan har kommit ut med ett gäng böcker = jackpot.

3. Rekommendationer – Rekommendationer spelar stor roll, speciellt rekommendationer från dem med ungefär samma smak som jag har. Och är det en för mig okänd bok så sneglar jag alltid på recensioner/betyg.

4. Förlag –Jag måste erkänna att vissa förlag ger böcker en kvalitetsstämpel som jag litar på. Jag är fortfarande skeptisk till egenutgivna böcker (jag har läst för många dåliga), men ibland så hittar man ett guldkorn och jag försöker att vara mer öppen (jag vet att det finns fler bra som jag riskerar att missa annars).

5. Titel/omslag – Titel och/eller omslag får mig sällan att välja en bok, men det kan definitivt få mig att välja bort en bok.

 

Hur går ni till väga? Vet ni i förväg eller kollar ni runt? Har ni kanske alltid en stor att-läsa-hög? Och i så fall, vilka böcker hamnar där?