Mordgåtan: Ett fall för tant Hulda

Läs igenom hela denna sida och studera bilderna noga. När du är klar har du allt du behöver för att lösa fallet! För att se om du gissat rätt kan du klicka här..

 

Fallet

Greger Lind på Fredagsvägen 13 hittades död i sin lägenhet på första våningen.

Greger hade blivit skjuten med ett skott i huvudet. Lägenheten var låst och säkerhetskedjan var på. Balkongdörren stod öppen när han hittades.

Trots att inget mordvapen kunde hittas på platsen så svabbades Greger för krutrester på sina händer, men inga spår hittades.

Polisen fann även två blodfläckar som var svåra att förklara hur de hade uppstått, en på en glasvas som stod i fönstret och en fläck ute på balkongräcket.

 

Platsen

Polisen sökte igenom Gregers hem grundligt, men kunde inte hitta något underligt.

När polisen tittade in på Gregers bakgrund upptäckte de att han var ägare av en hund, som vid tillfället hade varit bortlämnad. Greger hade även för ett drygt år sedan tecknat en utländsk livförsäkring med hunden som enda förmånstagare. Polisen luskade dock inte vidare på detta spår, då det vore högst osannolikt att hunden hade skjutit sin husse, särskilt då hunden var på hunddagis vid tidpunkten då Greger blev skjuten.

 

Gregers städhjälp, Louise, blev kallad till lägenheten för att se om något saknades. Hon kunde inte upptäcka något, men innan hon gick påpekade hon att hon hade för sig att Greger hade haft två statyer i fönstret, en i vartdera fönstret. Hon var dock inte säker.

 

Blodfläcken på balkongräcket fick polisen att misstänka att Gregers mördare hade flytt den vägen. När polisen, efter att ha intervjuat grannarna, blev varse om att en bil med en stege hade varit parkerad nedanför Gregers balkong så blev de nästan säkra på sin sak.

 

Efter lite spaning fick de tag på ägaren till bilen, Jan Svensson, han var målare och hade mycket riktigt en stege på taket på sin bil. Polisen hittade dessutom ett par blodstänk på översta steget på stegen.

 

Jan Svensson hävdade dock att han var oskyldig, han hade ingen aning om hur blodet hade kommit dit. Han vitsordade dock att han hade stått parkerad under Gregers balkong hela dagen. Anledningen till detta hade dock varit att det var det enda plats han kunde hitta. Det stod nämligen även en container där och det var egentligen förbjudet att parkera nära denna (då lastbilen som ska hämta containern måste kunna komma in). Jan visste dock att containern inte skulle hämtas förrän senare, så han ställde sig där ändå. Han har på sin höjd gjort sig skyldig till felparkering, men har absolut inget med mordet att göra!

 

Jan Svensson hävdar vidare att han inte ens träffat Greger:

”Jag möte tydligen hans städhjälp i trapphuset, men vi sa inte ens hej då hon höll i en kopplad hund och dessutom var upptagen att pilla med någon gul liten sak som hon höll väldigt beskyddande i sina händer.”

 

Polisen bestämmer sig dock för att anhålla Jan Svensson.  Jan Svensson kräver att hans faster Hulda ska hålla i hans försvar. Tant Hulda tillåts i samband med detta besöka Greger Linds lägenhet.

Lägenheten 

Närbilder

Balkongräcket

Innehållet i Gregers sopor

 

 

Tant Huldas egna anteckningar:

 

 

 

Tant Hulda skulle precis gå då hon ser att det saknas något i lägenheten. Plötsligt faller bitarna på plats! Sytillbehören, innehållet i soporna, den saknade statyn, blodfläckarna och den sista ”pusselbiten” hon först inte hade lagt märke till… De hör alla ihop!

 

Tant Hulda tror sig nu veta vad som hänt. Det visar sig inom kort att hon hade rätt! 

Kan du också lösa fallet?… 

För att se om du gissat rätt kan du klicka här..