Mera om deckarbokklubben Cosy Crime

Kalla Kulor Förlag startar deckarbokklubben Cosy Crime

Den 14 april sker rivstarten för Cosy Crime, en helt ny form av deckarbokklubb med inriktning på nyskapande, smal kriminallitteratur och medlemsaktiviteter i verkliga livet.


Varför kallar ni klubben Cosy Crime, är inte det lite provocerande? Som om det funnes mysiga brott…?

Brotten i sig är ju inte det mysiga. Men håll med om att det är mysigt att sitta i sin favoritfåtölj och läsa om dem i välformulerade böcker, jämfört med att delta i dem på en skräpig bakgata. Den bästa förklaringen till vad Cosy Crime är tycker jag är ”Den sortens brottslighet man gärna läser om när man dricker en kopp te och äter ett mariekex framför brasan, allt som terriern långsamt somnar i ens famn”.

Vad skiljer Cosy Crime från alla andra bokklubbar?

En hel del, faktiskt. Dels är vi till skillnad från de flesta större bokklubbarna en bokklubb i ordets traditionella bemärkelse, d.v.s. vi har klubbsysselsättningar för oss. Som författarträffar, öl-litteraturkvällar, singelbokkvällar (helt nytt bokklubbs- och datingkoncept!) och liknande. Dessutom gör våra medlemmar en kulturell välgärning genom att gå med i Cosy Crime! Eftersom vi enbart satsar på mindre etablerade författare och annorlunda kvalitésdeckare så gynnar varje enskild medlem en bredare litteraturmarknad i allmänhet, och en bredare deckarmarknad i synnerhet. Genom oss hjälper man till att rädda den så omdebatterade deckaren!

Kan du ge exempel på vad jag som kund kommer att hitta för böcker genom klubben?

Eftersom vi lanserar böckerna vi ger ut i Cosy Crime allt eftersom, och man som medlem får boken en månad innan den kommer ut i handeln, så kan jag inte säga så mycket detaljerat om böckerna. Men jag kan säga att de manus jag läst har slagit mig med häpnad med sitt nytänk, och sin ändå bibehållna deckarkänsla. Det kommer vara mycket relationer mellan människor, många okonventionella hjältar och många genomtänkta intriger. Det kommer vara Cosy Crime, helt enkelt!

Hur och när kan jag anmäla mitt intresse?

Du är hjärtligt välkommen att anmäla ditt intresse redan nu, och det gör du företrädelsevis på klubbens hemsida http://www.cosycrime.com

Hur ska klubben fungera rent praktiskt?

Vi vill hålla oss ifrån onödiga pappersutskick så långt som möjligt, dels ur miljösynpunkt och dels ur administrationssynpunkt. Så klubben kommer i stort att skötas på internet, via informationsmail och hemsidan. Man får ett mail när vi släpper boken, ungefär en vecka senare kommer boken, och med jämna mellanrum får man inbjudningar till våra olika samkvämstillställningar.

Vi på Deckarhuset tackar Jack för denna intressanta information och önskar förstås lycka till!

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.