iPad – recension

Foto: Apple

Nu har jag haft en iPad i lite drygt en månad, så jag tyckte att det var dags för en riktig recension.

.

Flera olika sätt

Om jag har tänkt rätt så finns det 4 sätt att njuta av deckarinnehåll på en iPad.

1) Du kan titta på en deckare

2) Du kan lyssna på en deckare som ljudbok

3) Du kan spela ett deckarspel

4) Sist, men absolut inte minst, så kan du läsa en deckare

Jag tänkte rikta in mig på det sistnämnda.

.

Att läsa på en iPad

För att läsa en bok på iPaden behöver du skaffa en särskild app som klarar detta. Apple har sin iBooks app, som tillhör de bättre, och som dessutom är gratis. Dessvärre klarar den inte av låneböcker. Böcker som du lånar från ett svenskt bibliotek får du istället läsa i tex Bluefire, en app som också är gratis, men som inte är lika snygg som iBooks.

Att en app inte är ”snygg” kan tyckas vara ett litet problem, men i själva verket har det väldigt stor betydelse. Viktigast är hur själva boksidan ser ut och vilka justeringar du kan göra på denna. Bluefire har en helvit bakgrund som du kan göra mer eller mindre grå (en väldigt ljus bakgrund gör dina ögon trötta snabbare). Personligen tycker jag att den gråa färgen ser väldigt trist ut och dessutom funkar den inte riktigt med mina ögon då jag efter en timme blir väldigt trött.

I iBooks kan du välja sepiafärgad bakgrund och sedan lätt justera ljusstyrkan, detta passar mig mycket bättre! Att läsa utomhus är inte så kul, även om det går. I tunnelbanan eller hemma så funkar det utan några som helst problem.

.

Fem böcker

Jag har så här långt läst fem böcker, på lika många veckor, i iPaden. Av dessa har tre varit låneböcker och två varit köpa böcker. En grej som jag upptäckt är att jag till stor del har läst böcker som jag annars inte hade läst. Detta beror på många anledningar, den största anledningen är dock, som i fallet med Nefilim som jag läste i slutet av december, att de går så ruskigt snabbt att skaffa en bok. I fallet Nefilim råkade jag av en händelse läsa en recension som Sara hade skrivit några månader tidigare, tänkte att jag kanske skulle titta lite närmare på boken. När jag sökte på titeln på nätet så upptäckte jag att den gick att låna som e-bok. Fyra minuter senare hade jag den i min pekplatta och kunde börja läsa. Ett sådant impulsval av bok gör jag inte annars.

En annan kul grej är att tex iBooks har en inbygd ordlista (engelska och japanska), läser du tex en bok på engelska kan du peka på ett ord du inte förstår och vips poppar det upp ett fönster med en förklaring! Supersmidigt!

Skulle vara riktigt toppen om det i framtiden kom en svensk version också! Får man drömma lite så skulle det även vara toppen om ordlistorna kunde säga ordet du slår upp, jag är nämligen ingen fena på fonetisk text.

(Ordet jag slog upp var ”misogynist”, och nej jag visste faktiskt inte vad det betydde)

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.

4 svar på ”iPad – recension

 1. Nu när du läst några böcker… hur är den att hålla i när man läser en längre stund. Sitter/ligger du annorlunda? Går den ens att ligga på sidan och läsa vettigt med en Ipad eller får man sitta/halvligga i sängen? Orkar man ta med sig den på tåget/bussen när man är ute och åker kommunalt? Eller väljer man att med sin ipod/mp3-spelare fortfarande eller sin pocketbok?

  Jag är sugen på en Ipad men försöker stå emot ett tag till så de förhoppningsvis hinner sjunka lite i pris. Men kan man i gengäld lättare låna böcker så är ju det en klar ”vinst”.

 2. Vad betöd det?

  Fick igår höra ett rykte om att iPad 2 kommer att ha en ännu bättre skärm! Vill ha!

 3. Cissi: iPaden är något tyngre än en vanlig inbunden bok, men lättare än tex mitt ex av Jonathan Strange & mr Norrell. Jag håller den på precis samma sätt som jag håller i en bok, det vill säga att jag halvligger och vilar nederdelen mot magen.

  Och ja! Den är faktiskt något som jag alltid har med mig! Den är även något som jag faktiskt använder när jag har den med. Den är ju alltid på (precis som iPhone) att väcka den tar inte ens en sekund och batteriet håller sanslöst länge i viloläge och du kan jobba med en i timtal utan att batteriet dör. Jag har aldrig hunnit köra slut batteriet på en dag.

  Erica: Skärmen… har läst rykten som säger båda att de ska komma en ny skärm med högre upplösning, att de ska komma en ny, bättre typ av skärm, men med samma upplösning och tillsist att skärmen inte ska ändras överhuvudtaget…
  Om jag ska våga mig på att gissa tror jag inte att upplösningen kommer att ändras… om den gör det så måste de dock se till att det inte kommer att påverka batteritiden! Jag tar nämligen hellre iPaden som finns idag än en ny med bättre skärm och sämre batteritid.

 4. Erica: Vad det betydde..

  misogynist |məˈsäjənist|
  noun
  a man who hates women.
  adjective
  reflecting or inspired by a hatred of women : a misogynist attitude.
  DERIVATIVES
  misogynistic |məˌsäjəˈnistik| adjective

Kommentarer är stängda.