iBookstore

iBookstore

Okej, det här kommer att bli det sista inlägget om Apple på ett tag (så misströsta inte om du inte gillar fruktföretaget).

iPad

Förväntningarna var skyhöga inför Apples event igår kväll (svensk tid). Det är därmed inte konstigt att många blev besvikna. Själv blev jag dock positivt överraskad. Tablet PC (bärbar dator som endast består av en skärm) har funnits länge. De kan se läckra ut, men för de allra flesta av oss är de helt onödiga. Jag var innan eventet lite rädd för att Apple skulle falla i samma fälla och skapa en komplett dator utan tangentbord… De gjorde de dock inte. Istället presenterade de en stor (kanske för stor) iPod touch/iPhone till ett pris, som i Apples värld, är väldigt billigt (från $499).

Som jag ser det finns det bara 4 ev. brister med iPaden (5 om man räknar med namnet 😉 namnet pad för onekligen tankarna till något helt annat)

1)  Skärmen… Kommer den att fungera att använda i riktiga livet? Kommer det gå att läsa på den i parken? Eller ens på tunnelbanan? Det är inte säkert att detta är en brist, men jag tycker de redan under presentationen borde tagit upp detta ämne. Vi får helt enkelt vänta och se.

2) Saknar Flash. Svårt att lansera den som det optimala surfverktyget utan stöd för flash… Kanske tar Apple sitt förnuft tillfånga och ger den stöd för flash… vem vet?

3) Multitasking. Det är ok att iPhonen saknar stöd för multitasking, men iPadens användningsområde minskar väldigt när den saknar stöd för detta… (den verkar ju tex som gjord för widgets?!) Även här är det möjligt att Apple lyssnar till kritiken och ändrar sig (iPhone hade ju tex inte MMS när den kom, men det släpptes vid en senare uppdatering.)

4) Saknar USB. Det går visserligen att lösa med en adapter, men det hade varit trevligt om de hade kunnat pillat in åtminstone en USB-ingång i själva enheten.

Både punkt 2 och 3 går alltså att fixa med uppdateringar av mjukvaran

Å andra sidan har Apples senaste riktigt stora succé iPhonen inte heller glänst med sina tekniska specifikationer, istället är det innehållet, apparna, som gör den till en suverän produkt. Så raskt över till iBookstore!

.

iBookstore

iTunes och Appstore är båda två gigantiska succéer. Kommer detsamma gälla för iBookstore? iBook som är iPadens e-läsare ser väldigt mycket ut som en app som funnits till iPhonen ett bra tag, nämligen Classics (en app som jag själv gillar väldigt mycket). Läsupplevelsen är nog så nära man kan komma en riktigt bok på elektronisk väg. Vi har dock fortfarande problemet med skärmen, e-ink skärmar ser tråkiga ut men är onekligen lättare att läsa på (särskilt utomhus). Kommer iPadens skärm överhuvudtaget att fungera i solljus?!…

Kommer iBookstore att få titlar på andra språk än engelska? Kommer de svenska bokförlagen hoppa på? Vad kommer priserna ligga på? Kommer priset på en ny bok gå ned när den har släppts på pocket? (Kommer den bli billigare än en pocket… och om inte? varför?!)

Många frågor, men få svar… än så länge.

En annan intressant aspekt är hur tidningar och magasin kommer reagera. Kommer iBookstore tex börja sälja prenumerationer på svenska dags/kvällstidningar? Blir det billigare då? Kommer det gå att köpa lösnummer?!

iPaden verkar dessutom perfekt för grafiska noveller! Jag har själv ett par appar i min iPhone som visar grafiska noveller på ett anpassat sätt, men för iPaden skulle ingen anpassning behövas! (den kan ju visa hela sidan) Grafiska noveller (i färg) är ju väldigt dyra att trycka upp. Blir de billigare till iPaden?

.

Det ska bli väldigt spännande och se hur iPaden och iBookstore tar sig. Om det inte har blivit en succé till slutet av året tror jag personligen att e-bok marknaden kommer vara ganska död i ytterligare ett par år.

..

Min egen åsikt

För att det ska bli en riktigt stor succé tror jag Apple måste ge den både multitasking och flash, annars kommer för få att köpa den. Men det som verkligen kommer avgöra om det blir en succé eller flopp är utvecklarna! Om de kommer upp med många bra (och användbara) apps till iPaden så är jag övertygad om att den kommer bli en storsäljare.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.