Homestylad bokhylla

Jag och min sambo ska flytta till en lite större lägenhet. Inför visningen av vår nuvarande lya bestämde vi oss för att rensa lite bland böckerna och bara behålla dem med färgglada ryggar framme. Vi färgkodade alltså bokhyllan. Jag trodde inte att det skulle vara en så stor grej, men det väckte en hel del känslor bland vänner och andra som såg mästerverket (eh?). Jag drar av kommentarerna slutsatsen att antingen så älskar man färgsorteringen eller så hatar man den. När jag t.ex. berättade för Joachim om detta så såg jag att han rynkade lite på näsan, även om han var för väluppfostrad för att säga vad han egentligen tyckte 🙂

.

Hur ska vi göra i framtiden?

Vad tycker ni, ska vi behålla den färgsorterade bokhyllan till nästa lägenhet (fast då med 5ggr så många böcker), ska vi återgå till den traditionella sorteringen efter bokstavsordning eller har ni några andra bra idéer?

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare

11 svar på ”Homestylad bokhylla

 1. Asgarv
  Kan bero på att jag själv slänger in alla böcker jag har i skåp! Dammfritt! 🙂

  Fast den där bilden såg riktigt fin ut!

 2. Ååååå, så vackert! Men hur hittar du dina böcker?
  Jag, eller vi kanske jag skulle säga, har över 3000 böcker. Om de inte stod i alfabetisk ordning skulle vi aldrig kunna hitta en bok vi letade efter.

 3. Ja, visst är det fint! Men du har rätt – det är helt omöjligt att hitta rätt bok! Det här är bara en bråkdel av våra böcker och jag funderade på om det skulle vara möjligt att skapa något system för att ”finna rätt” i den stora massan. Man kunde kanske lägga upp en databas med alla namn och ange vad de har för färg på pärmen… men det lutar åt den traditionella alfabetiska ordningen.

  Jocke, jag diggar din bokhylla! Jag gillar den dammfria aspekten, men funderar – hur många skåp har du??

  Jag återkommer med bild på den nya, större, rörigare bokhyllan då den är färdigställd i den nya lägenheten.

 4. Det är snyggt, men jag tror du kommer ångra dig om du provar detta ”på riktigt” med alla dina böcker.
  Det är helt enkelt för opraktiskt.

 5. Erica: 5 stycken, men en av dem är mycket mindre än den på bilden och alla innehåller inte bara böcker. Skåpet på bilden tar ca 250 böcker och efter senaste utrensningen så har jag mindre än 400 totalt. Jag är inte så mycket för att samla på böcker. Behåller sådana jag verkligen gillar (mest för att jag ska kunna låna ut dem till någon).
  Annars brukar jag ge bort dem.

 6. jag har sorterat efter:
  oläst som vill läsas,
  oläst som ska så förbli,
  oläst som måste läsas
  läst men ogillat/
  läst och OK
  Läst/jättebrá
  och så en hylla för makens böcker om matematik.
  Fungerar finfint.

 7. Inför min visning så IKEA-stylade jag min bokhylla. Dvs jag lät bara böcker med vita ryggar stå i hyllan. Blev jäkligt effektfullt med nymålade vita väggar, och de andra böckerna fick fortsätta vara nerpackade (i snart åtta veckor nu, men nu är det äntligen dags för flytt).
  Jag tycker det är snyggt med färgsortering, men gillar ändå att ha do i alfabetsordning för att snabbare hitta dom. I nya lägenheten får böckerna stå i sitt bibliotek (yey!) och pocketar, inbundet och folianter delas upp.
  På bokhora kan man läsa ett inlägg med väääääldigt många och långa kommentarer om detta med boksortering. Tydligen är det en känslig sak 🙂

 8. Min fru gjorde nått sånt där för ett par år sedan. Hon hade läst om det på nån blogg eller något sånt ”och det var så bra så”. Sedan hade vi ett år då vi inte kunde hitta något. Efter det fick jag äran att göra ett index över färgröran. Då funkade det, men man var tvungen att slå upp boken i datorn för att kunna hitta den. Nu är allt återställt som vanligt igen!

  Joachim: jag gillar skåpen! Men Ida skulle aldrig gå med på något sånt.

  Nej böcker ska läsas, inte synas!

 9. Behall den fargsorterade bokhyllan!! Min bokhylla ser likadan ut men storre och jag alskar den och har fatt manga komplimanger for den!

  De enda bockerna som jag inte fargsorterar ar kokbocker, de far sta for sig sjalv, for de anvander man ju da och da.

 10. Jag tycker att om man har mycket böcker så sorterar man in dem efter kategori och sen efter bokstavsordning. Som i affären helt enkelt.

  Jag har kriminalromaner för sig, ”vanliga svenska romaner” för sig, romaner från samma land ihop, pluggböcker för sig, faktaböcker för sig osv.

  Pocket och bundna böcker bör separeras!

Kommentarer är stängda.