Fadderbarn och Harry Hole…

Idag har det varit en sådan där dag som på något vis svävar i limbo. Det bli som varken hackat eller malet. Efter att ha somnat om med en recensionsbok på magen fler gånger satt jag mig till slut vid skrivbordet och började skriva julbrev till mina tre små fadderbarn runt om i världen. Det är roligt att hitta på små presenter till dem, slå in dem i vackert papper och gå till posten med. En bokmals presenter till fjärran länders små barn? Tja… BÖCKER förstås!

.

PIXI

Två av barnen har franska som första språk, de två från Mali, och den tredje som finns i Equador har spanska som sitt språk. Efter som jag bott i Spanien under ett år och är av den planerande strukturerade sorten som lagrar presenter för framtiden, köpte jag på mig ett lager av typen ”PIXI” på spanska till den minste, och när vi reste hem genom Frankrike köpte jag

Olika typer av böcker för blandade åldrar där också. Bara att slå in och skicka iväg alltså!

.

Årets Harry Hole pris

Rätt som jag satt där plingade det till i telefonen som berättade att jag hade ett mail. Nyfiken i en strut öppnar mailet omgående och ser att det kommer från Christine Melbye på Aschehoug förlag och handlar om årets Harry Hole pris! Spännande… Och pengarna, 500 000 Nok gick i år till UNICEFs projekt för öka läskunnigheten hos barnen i världen.

Mitt i Prick idag kan man säga!

.

Harry Holestiftelsen

För den som till äventyrs inte vet vad Harry Holestiftelsen är, så är det så att den store norske kriminalförfattaren Jo Nesbø 2008 överförde rättigheterna till hans roman Hodejegerne till stiftelsen för att dela ut pengarna till personer som utnämns till Året All-right Kvinna/Man

Som i sin tur får vara med och bestämma vart pengarna ska doneras.

Och varför Harry Hole-stiftelsen? Tja, om du inte vet det ska du alldeles klart läsa en av Jos böcker! DÅ får du veta.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.