Det blödande hjärtat av Andrew Taylor

Jag har faktiskt aldrig läst något av Andrew Taylor förut och kan för mitt liv inte begripa det. För här snackar vi om en deckare med mycket hög klass. Jag är faktiskt mycket imponerad.

Handlingen

Det är London i mellankrigstiden 1934. Lydia har precis lämnat sin rike men våldsamme make och flyttat in hos sin far i ett sjabbigt hus vid Bleeding Heart Square in centrala London, ett ställe som är omgivet av mysterier. Enligt en gammal legend så fick torget sitt namn efter en rik kvinna som mötte en mystisk man under en tillställning. Hon lämnade festen med honom och morgonen efter återfanns hennes sönderslitna kropp på torget, tillsammans med hennes fortfarande bultande hjärta. Och det är faktiskt en riktig legend som hör ihop med samma ställe i London. Det är lite kuriosa.

Märkliga saker händer på Bleeding heart Square. Varför försvann miss Penhow och varför får Joseph Serridge paket med ruttnande djurhjärtan skickade till sig? Har han något med försvinnandet att göra? Ryktet säger att han var förlovad med miss Penhow innan hon försvann. Rory är där för att undersöka vad som hänt och blir snart bekant med Lydia. Samtidigt är fascistpartiet i full fart att skaffa makt i landet och hotet om ett nytt världskrig cirkulerar.

Narratologi (igen)

För er som inte gillade mitt tidigare inlägg om narratologi kan hoppa över en liten bit nu. Men för er som är intresserade så kan jag berätta att narrationen i den här boken är otroligt intressant. Jag kan faktiskt säga att den gör boken så fantastiskt bra som den är. I den här boken så växlar nämligen berättarperspektivet och det byter även fokus. Vissa kapitel så är det ur Lydias perspektiv och vi som läsare får ta del av hennes tankar enbart medan andra är berättat ur Rorys perspektiv. Det gör att man får en mer allomfattande bild av karaktärerna. De blir liksom mer levande på något sätt. Andra kapitel är tagna ur miss Penhows dagbok och vi får läsa hennes egna tankar. Det går att gå djupare i ämnet narratologi i den här boken för det är mycket fascinerande. Men jag vill inte få er att somna.

Mina sista tankar

Boken är som sagt mycket bra och jag måste bara läsa fler av Andrew Taylor. En mycket speciell bok som kanske inte faller alla på läppen.

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.