Inblick – Bibliotekarie

This interview is also available in English…

Vi hälsar Ola Kumlin från Emmaboda Bibliotek välkommen till Deckarhuset.

1. Vilka deckare är mest populära?

Under 2009 så har nog Lars Keplers Hypnotisören varit en av de populäraste deckarna. Och Stieg Larssons trilogi förstås.

.

2. Vilken/vilka deckare skulle du rekommendera?

Jag läser egentligen inte så mycket deckare, men när jag gör det så blir det oftast den mer hårdkokta varianten, där fokus inte är så mycket på ”vem som gjorde det”, utan på miljö- och samhällsskildringar. En svensk författare som jag tycker skriver lite i den genren är Kristian Lundberg som håller på med en serie deckare som utspelas i Malmö. Fyra böcker är det än så länge. Hans deckare rekommenderar jag.

.

3. Finns det några trender i vilka böcker folk lånar? (Lånar folk t.ex. mer deckare under sommaren?)

Det är inte årstidsbundet på det viset, utan deckare är populära året om. Däremot märker vi ju tydligt när vissa författare och böcker blir omtalade i media eller att ryktet om dem sprids via ”mun-mot-mun-metoden”. Sedan finns det väl en trend nu, tror jag, med böcker som påstås ha en sann bakgrund.

.

4. Hur bestäms det vilka böcker som köps in?

Vi köper in mycket på efterfrågan. Vi tar ofta emot inköpsförslag från våra besökare. Sedan går vi igenom Svensk bokhandelskatalog ett par gånger om året och köper in det som bör köpas. Bra recensioner i media kan också resultera i inköp. Vi har även bokmöte varannan vecka där vi går igenom Bibliotekstjänsts sambindningslista och köper böcker i olika ämnen. Vi försöker hålla en bra bredd på vårt utbud, där både det populära och det smala ska få utrymme. Alla ska kunna hitta något.

.

5. Hur ser du på ljudböcker och läsplattor? Tror du de kommer ersätta ”vanliga” böcker?

Jag tror inte att de kommer att ersätta tryckta böcker, utan det blir ytterligare olika varianter att ta till sig berättelser på. Det är väl bra att det finns olika medier anpassade till olika situationer. Ljudböckerna har ju gjort att många som kanske inte läser så mycket annars har hittat en väg till litteraturen. Lastbilschaffisar blev plötsligt en växande låntagargrupp på biblioteken när ljudböckerna kom. Mediet är ju inte det viktiga, anser jag, utan det är innehållet och det är ju detsamma oavsett om det är i tryckt eller digital form. Men jag tror inte att jag själv kommer att köpa mig en läsplatta, om jag ska vara ärlig.

.

6. Tror du att biblioteken kommer förändras på grund av den digitala bokutvecklingen? Och i så fall hur?

Biblioteken har redan förändrats mycket sedan den digitala utvecklingen inleddes. Vi har ju haft digitala tjänster länge nu; man kan söka efter allt vi har via våra bibliotekskataloger som ligger på nätet, man kan ladda ned e-böcker (även om det är först nu som det börjar komma bra apparater att läsa dem på), man kan ladda ned musik och söka stipendier med mera via våra digitala tjänster. Detta kommer säkert att öka i framtiden och det blir mindre fokus på praktisk bokhantering som att låna ut och återlämna böcker. Det är vad jag tror. Men arbetsuppgifter kommer inte att saknas för det, bibliotekariens vägledande uppgift kommer att finnas kvar, det är jag övertygad om.

.

7. Förutom bokutlåning, vilka andra aktiviteter och tjänster erbjuder biblioteket?

Vi har ju många digitala tjänster, som nämndes ovan. Sedan erbjuder vi hjälp till studerande på olika nivåer med att söka efter information och skicka efter kurslitteratur. Sedan har vi något som kallas Boken kommer, dvs om man har svårt att komma till oss, så kan vi komma hem med böcker. Vi har också medier och datorer som är anpassade för personer med funktionshinder. Vi har mycket barnverksamhet med sagostunder och babyträffar där föräldrar kan ta med sina bebisar och bland annat få tips om hur man kan stimulera barns språkutveckling. Material för släktforskning har vi också på biblioteket och det är mycket uppskattat och efterfrågat. Biblioteket har också en samhällsfunktion där man kan få hjälp med diverse saker, låna en dator, läsa tidningen, kopiera, skicka fax med mera. Vi har bokcirkel en gång i månaden. Sedan vill vi ha ett levande bibliotek med mycket programverksamhet, så varje onsdagkväll brukar det hända något här. I går kväll var det en föreläsning om Stig Dagermans författarskap och nästa vecka är det stickcafé som vi har i samarbete med ett studieförbund. Då kan man lära sig att sticka sockor med häl! Vi erbjuder rätt mycket, helt enkelt.

.

8. Hur bestämde du dig för att bli bibliotekarie?

Jag har pluggat litteraturvetenskap och ville på ett eller annat sätt jobba i närheten av litteraturen, men var inte så sugen på att undervisa. Då blev det bibliotekarie, även om arbetet handlar om väldigt mycket annat än litteraturförmedling också.

.

9. Vad är det roligaste med jobbet?

Jag håller i en bokcirkel en gång i månaden. Det är det roligaste, att diskutera litteratur med människor. Sedan är det roligt varje gång man känner att man på ett eller annat sätt underlättar vardagen för människor genom att hjälpa till med att leta rätt på något.

.

10. Vilka böcker läser du helst själv?

Jag är en kräsen allätare och brukar kunna läsa de flesta genrer, så länge det är bra skrivet. Den starkaste läsupplevelsen jag haft de senaste åren är Cormac McCarthys Vägen, som nyligen har filmatiserats. Den boken golvade mig fullständigt. Ruskigt bra.

.

11. Vem föreslår du att vi ska intervjua härnäst på Deckarhuset? Och vilken fråga skulle du ställa till den personen?

Jag vet inte riktigt, men kanske någon förläggare? Någon på Modernista förlag som ger ut en kul serie med Pulp-deckare, och i så fall om det är mer på gång i den serien. Och kanske hur de tycker att en riktigt bra pulp-deckare ska vara.

.

12. Något annat du vill berätta för Deckarhusets läsare?

Nej, jag tror inte det. Men det var kul att bli tillfrågad att få vara med!

.

Vi tackar Ola Kumlin och rekommenderar ett besök hos Emmabodas populära biblioteksblogg.