The Mousetrap

IMG_4065

IMG_4075

Agatha Christies deckarpjäs The Mousetrap innehar världsrekordet i att spelas utan avbrott. 64 år! Det är en ganska listig liten historia för oss som älskar pusseldeckare.
Historien utspelar sig på ett nyöppnat hotell i ett gammalt hus på landet där ett antal personer blir insnöade utan kontakt med omvärlden. Hela den 2,5 timme långa föreställning utspelar sig i ett och samma rum, en av de 8 åtta dör och en av de andra är därmed mördaren. Många vändningar, gruvliga hemligheter och många aha moment senare visar det sig att…

Jag vill givetvis inte vara den första åskådare under de 64 år som gått att avslöja slutet, så – sorry!

Historien runt pjäsen är lika spännande som pjäsen i sig.

Den sattes uppförsta gången på West End i London 1952 under namnet The Mousetrap, men den började faktiskt som radioteater redan 1947 och hette då Three Blind Mice. Anledningen till namnbytet var att Emile Littler redan tidigare satt upp en annan pjäs med namnet Three Blind Mice.
Denna pjäs, som Agatha Christie gav sitt barnbarn Matthew Prichard rättigheterna till i födelsedagspresent, gick först upp på Theatre Royal io Nottingham, och har sedan dess flyttat runt på olika scener fram till 1974 när den slutligen landade och har stanna på St Martin’s Theatre i West End, där den går än idag.
Ja, pjäsen har  alltså gått i 64 år utan avbrott, och ändå var det nästan fullsatt den regniga februarikväll då jag var på plats.

Har du vägarna förbi så ta för all del med barnen!  Inget skrämmande i sikte ( tro mig, jag är världens hönsmamma) och välartikulerad Queens English gör att dagens 10-12 åringar utan problem hänger med i de språkliga svängarna.

Kommentering avstängd