Intervju med Ulla Trenter

Jag är mycket glad över att få presentera deckarförfattaren Ulla Trenter i denna intervju med Deckarhuset.

Kommer du att skriva en ny deckare och i så fall när? Jag har hört rykten om en historisk deckare stämmer det?

Nej!

Men man ska ju aldrig säga aldrig!! Nyheten om en historisk deckare stämmer inte. Jag har en idé, en helt annan idé, men jag vet inte om den blir bok eller inte.

.

Kan du nämna 3 författare som har influerat dig eller som du beundrar

Oj vilken svår fråga! Stieg Trenter, förstås! Jag började tidigt läsa deckare, alla de äldre svenska, Vic Suneson, HK Rönblom, Frank Heller, Kerstin Göransson-Ljungman med flera, men jag läste mycket annat också. Att begränsa mig till tre är näst intill omöjligt!

.

”Det är svårt att säga hur mycket tid jag lägger ner, men det är åtskilliga timmar. Det rör sig om mellan 100 och 120 böcker från januari till slutet av oktober.”

.

Du är översättare och har ju precis avslutat arbetet med att översätta en Agatha Christie biografi från engelska till svenska. Vill du berätta lite kort om hur det går till när man översätter en bok.

Först ska jag väl göra klart att man översätter till sitt eget modersmål.

Jag börjar med att läsa igenom boken och försöker känna författarens stil, sedan försöker jag tolka författarens ton.

Jag har gått en översättarutbildning vid Stockholms Universitet och då fick vi lära oss NOGGRANNHET. Det är nödvändigt att sätta sig in i ämnet. Carofigliio, t ex, är advokat i Bari, Italien, och hans böcker är rättegångsdeckare. Då är det nödvändigt att läsa på hur rättegångsväsendet ser ut i Italien – det är inte identiskt med svenskt förfarande. Så det gäller att omge sig av facklitteratur.

Tremayne skriver om en keltisk nunna på 600-talet. Då har jag nytta av att sitta i domkapitlet i Strängnäs och ha personer att fråga om kyrkligt bruk. Han skriver också mycket om livet i Irland på 600-talet, seder och bruk, kultur, kvinnors rätt till ämbeten. Jag har läst mycket om keltisk historia!

.

Du sitter ju i svenska Deckarakademin och har efter vad jag förstått specialiserat dig på utländska deckare i akademin. Skulle du vilja berätta hur erat arbete går till? Hur mycket tid lägger du på det? Hur väljs man in i akademin?

Det är kanske fel att säga att jag har specialiserat mig på utländska deckare. Ledamöterna får olika uppdrag, mitt har under några år varit ordförandeskapet i den läsgrupp som läser samtliga utländska deckare för att dela ut pris till den bästa.

Det går till så att gruppen som består av sex personer får de flesta av årets utländska till svenska översatta deckare från förlagen (de som kommer ut i november och december blir inte bedömda, tyvärr). Vi sex läser och läser och nominerar de fem var och en tycker är bäst, fem för den bästa och sedan nedåt. De fem böcker som fått flest poäng sänds vidare till en andra grupp på fem ledamöter och vid höstsammanträdet i november röstas vinnaren fram. Det är svårt att säga hur mycket tid jag lägger ner, men det är åtskilliga timmar. Det rör sig om mellan 100 och 120 böcker från januari till slutet av oktober.

När en ledig plats står till förfogande diskuteras både i presidiet och under ett ordinarie vår- eller höstsammanträde vem som kan vara lämplig att berika kretsen med. Vederbörande kallas till ledamot och om erbjudandet accepteras förväntas hon eller han att i fortsättningen aktivt delta i akademins arbete.

.

Jag är alltid nyfiken över hur författare skriver böcker. Var sitter de? Är det stökigt runt omkring? Krävs det mängder koppar med kaffe? Skriver de dagtid, oregelbundet, nattetid osv. Skulle du kunna berätta hur det var i din makes fall och hur det ser ut när du själv skriver.

När Stieg och jag skrev tillsammans brukade jag sitta vid skrivmaskinen och han promenerade omkring i rummet. Lite papper och en del facklitteratur kunde ligga utspridda i rummet men det var ganska städat och prydligt. Vi skrev på bestämda tider, ofta på eftermiddagen och kvällen, med paus för måltid.

Jag har numera en dator placerad på skrivbordet i mitt arbetsrum, jag skriver som regel mellan 09.00 och 12.00 och mellan 13.00 och 19.00. När jag skriver egna böcker är det ganska snyggt omkring mig, när jag översätter ligger det böcker och papper precis överallt.

Jag dricker mycket sällan kaffe, te, vanligt vatten och för tillfället gärna ett glas Proviva till lunchen.

.

Hur går du tillväga i själva skrivandet? Har du en klar idé i ditt huvud? Skapar du en intrig först och sen karaktärer? Eller kanske tvärtom?

Jag får en idé. Det kan vara en plats, en person, en händelse, en tidningsartikel som får mig att fundera på mord och intriger. När jag har historien ganska klar för mig, skriver jag en plan på två- tre A-4-sidor, kapitel för kapitel, för att undvika att alla spännande händelser utspelar sig i första kapitlet, att kapitel två till sjutton mest är ovidkommande diskussioner och pang! upplösning i kapitel arton.

Som exempel kan jag berätta att jag irriterade mig oerhört på alla som talar mycket högt om mycket privata saker i mobiltelefonen på bussar och tåg. Jag lät en sådan person råka ganska illa ut. Och nu irriterar jag mig inte längre på mobilpratare.

.

Du och Kerstin Matz har skrivarkurser för blivande krimförfattare, hur går man till väga om man vill delta i en sån kurs?

Man tar kontakt med Ordfront och anmäler sig.

.

Har du någon favorit deckar/thriller film eller kriminalserie på TV som du följer?

Tittar mycket sällan på TV överhuvudtaget. Ser något avsnitt med Miss Marple eller Hercule Poirot. Några gamla Hitchcockfilmer var väldigt bra.  Jag ser dem igen när jag får tillfälle. En Dam Försvinner, Rebecca, Utrikeskorrespondenten, Främlingar på tåg,, Fönstret åt gården, Psycho.

.

Vem är den bästa deckarförfattaren i dagsläget enligt dig?

Det är en väldigt svår fråga! Det finns ganska många, de kommer och går. Just idag skulle jag kanske säga Guillermo Martinez, Andrew Taylor, Christian Mörk, Rennie Airth. I morgon skulle jag förmodligen säga några andra.

.

Har du tips på någon deckarförfattare du tycker vi ska göra nästa intervju med?

Varför inte Ulf Durling?

.

Vad läser du just nu?

Robert Goddard; För glömda synders skull. BRA!

.

Deckarhuset tackar Ulla Trenter!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.