Hårdkokt i efterkrigstidens Berlin och Wien

Philip Kerr

Är en brittisk författare som, efter att ha blivit fascinerad av 1900-talets Tyskland, skrivit trilogin Berlin-Noir. I den ingår Falskspel, Dimridå och Tyskt Rekviem som jag läst nu . De utspelar sig i Tyskland (och i den här boken även Wien) 1936, 1938 och 1947 och handlar om privatdetektiven Bernie Günther. Trilogin kom ut i slutet på 80-talet/början på 90-talet. Efter ett glapp på nästan 15 år fortsatte han sedan att skriva om Günther.

Perfekt hårdkokt miljö

Att förlägga en hårdkokt deckare till Berlin före och efter 2:a världskriget är genialiskt. Miljön är dyster, tuff och fascinerande. Berlin är ockuperat av de de allierade länderna Frankrike, Storbritannien, USA och Ryssland. I den här boken får vi följa med Bernie till Wien, som också är ockuperat, men som klarade sig betydligt bättre än Berlin.

Bernie Günther

Är en klassisk hårdkokt detektiv. Tuff men med ett milt hjärta, en typisk ofrivillig hjälte som är svag för kvinnor och sprit. I den här boken har han problem med sin fru.

Uppstarten på Kalla kriget

Bernie får ett uppdrag att hjälpa en gammal bekant som sitter fängslad för mordet på en amerikansk kapten i Wien. Snart märker han att han hamnat mitt i en maktkamp mellan ockupationsländerna. Gamla nazister är hett villebråd samtidigt som det kalla kriget kryper allt närmare. Det är djungelns lag som gäller och människor gör vad som helst för att få mat och tak över sina huvuden. Boken innehåller ett flertal brutala scener och är inget för den som har svårt för våld.

Läs böckerna inför Berlinresan

Av en slump fick jag den här boken en vecka innan jag skulle åka till Berlin. Att läsa boken och vandra förbi byggnader och platser som nämnts i boken samtidigt som Berlinarna firade 25-års jubileet av murens fall var en fantastisk upplevelse. Historien är verkligen påtaglig och sitter bokstavligen i var och varannan byggnad i stan. Att boken dessutom till stor del utspelar sig i Wien, där jag bott 1 år gjorde inte läsupplevelsen sämre för min del. Att läsa historiska deckare är ett perfekt sätt att göra historien levande.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.