Egyptiska specialiteter

Egypterna älskar god mat och dryck!

Den rätta känslan är väldigt viktig och äter man på gammaldags vis sitter man direkt på golvet och äter ifrån ett gemensamt fat. Man delar givetvis på allt.

Nationalrätten är fuul. Det är en bönröra på mosade små bönorna som legat i vatten och kokat länge. Man häller på lite limejuice och olivolja – voilá!

Bönor i alla former och former, kikärter och linser äter man alltid. Hummus är dock egyptiernas favorit nummer ett. Den är gjord av kikärtor och smaksatt med vitlök, spiskummin och chili.

Har du varit på någon arabisk restaurang har du säkert smakat det. Om inte har du chansen att göra din egen nu!

Vad ingår i receptet?

1 burk kikärtor

spad från kikärtsburken, ca 0,5 dl

1 klyfta vitlök

1 tsk mald spiskummin

1 msk citronsaft (gärna färskpressad, men flaskkoncentratet duger också)

1 krm av vardera salt & peppar (smaka av)

En liten skvätt olivolja

Hur gör jag?

Låt kikärterna rinna av, men spara spadet.

Lägg kikärtorna, vitlöken, citronsaften, kummin, salt och peppar i en mixer och kör till det blir en jämn röra.

Rör ner kikärtsspadet lite i taget, totalt kanske 0,5 dl, till dess du tycker konsistensen blir bra. (Tänk lite lös chipsdippa…)

Ät hummusen som pålägg, eller fyllning när du har tacos. Kanske chipsdipp? Ungarna gillar det och kikärtor är nyttigt !

Kommentering avstängd